Wednesday, January 12, 2022

kari od boranije

 


Je li i vama dosadio način na koji kuvate boraniju? Evo sjajnog predloga za super ukusnu boraniju, na, za naše nepce, sasvim malo uvrnut način. Sa kokosovim mlekom, naravno kao svaki kari. Znam, nije baš uobičajeno, ali verujte, ukus je savršen.

Jele smo ovo varivo sa polbom ( kuvana žitarica na slici) - našim najnovijim otkrićem, kojim smo prosto očarane.



Ispade ovo vrlo atraktivno jelo, a spremljeno je usput, dok sam pravila nedeljni ručak - da se ima varivo u frižideru za od nedelje.

Imala sam te dve kese boranije u frižideru. Boraniju redovno kupim, kad naručim bečejski grašak sa elakolije, ali je uvek poslednju potrošimo. Evo i juče je stiglo pet kila graška i po kesa žute i zelene boranije. Nije da je ne volimo, ali jeste nekako uvek poslednja opcija.

Ne znam jeste li se i vi ulenjili od odlazaka u nabavke? Tako je super kad vam donesu sve na kuću, zar ne? Što bi se čovek pokretao?

Nekada sam baš volela da cunjam po pijacama. Korona je to promenila, prosto je izbila tu naviku. A bečejski grašak svakako ne može da se nađe na pijaci. Najbolji je, bolji za nekoliko redova veličine od svakog drugog, pa se tako jedno sa drugim uklopilo - nabavljam zamrznuto tako gde kupim grašak.

A ovu dugu žutu boraniju sam dobila letos na poklon. Čamila je par dana u frižideru, pa sam je zamrzla, jer nisam imala inspiraciju da je spremam. Taman se lepo sad uklopila.



Upotrebljeni sastojci:


  • dve vrste boranije - kratka zelena i duga žuta (naravno, možete uzeti koju god)
  • jedan luk, sitno iseckan
  • 5 smrznutih paradajza, ili trećina konzerve pelata
  • jedna šargarepa isečena na prutiće
  • kašika peršunovog lista
  • kašika suvog vlašca
  • dve kašikice kari praha
  • pola kapikice bibera
  • pola kašikice ljute paprike
  • četvrt kašikice mlevenog kumina, ako volite
  • soli po ukusu
  • pola konzerve kokosovog mleka
  • kašika gustina
  • par kašika nekog finog ulja

Priprema je laka.

Na kašici ulja prodinsta se luk, pa mu se dodaju začini - kari, biber, ljuta paprika i kumin. Proprži se još minutak, da se ukusi prožmu. Doda se suvi peršun i vlašac.

U to se uspe paradajz, malo se ukrčka i dobro izmeša, pa se doda boranija i šargarepa.

Nalije se kokosovo mleko i dospe vode, tek da povrće ogrezne u tečnosti.

Kuva se do se boranija ne skuva.

Posoli se po ukusu.

Pred kraj se, u sasvim malo vode, razmuti kašika gustina, umeša se u varivo i pojača se vatra, tek da baci ključ. Promeša se, smanji vatra, krčka joškoji minut, da se varivo zgusne i to je to. 






Ovo se odlično slaže sa svim i svačim. Krompirom iz rerne i pire krompirom. Rižom naravno. Ili parčetom finog hleba. Projom, što da ne.

Mi smo ga jele uz kuvanu polbu, onu u maloj posudi sa slike. To je posebna priča. Polbom smo opčinjene otkako smo je otkrile - jedemo je umesto svega - i hleba i riže i bilo kog drugog priloga. 

Polba koju jedemo je u zrnu. Kuva se jako lako - na šolju oprane polbe ide dve i po šolje vode. Kad voda uskuva, smanji se vatra i krčka se dok zrna ne upiju tečnost. Savršeno krcka pod zubima, ne raskuva se. Toliko je ukusna da je možete jesti i samu kašikom. A sa malo meda i par grožćica ispadne savršen slatkiš.






No comments:

Post a Comment