Moja unuka voli ovakve kolače. Ukusni su i poprilično zdraviji od mnogo čega, pa ih rado pravim. Uz to se i veoma lako spravljaju.
U ovaj sam kolač stavila pahuljice i brašno od polbe i veoma sam zadovoljna ishodom. Izvorni recept koristi belo brašno i ovsene pahuljice, tako da je sasvim sigurno i tako super. Moj je kolač nešto tamniji, jer je polba tamnija, a i koristila sam tamni šećer.
Pobrojala sam posne kolače sa bananom koje sam objavila do sada. Pogledajte recepte, sva je prilika da neke prezrele banane u vašem špajzu čekaju da postanu neki super slatkiš. Kliknite na naziv kolača da biste videli recept.
- 120 g polbinih pahuljica
- 60 g polbinog brašna
- 60 g belog brašna
- 40 g mascovado tamnog šećera
- jedna kesica praška za pecivo
- ½ kašikice sode bikarbone
- prastohvat soli
- 2 velike prezrele banane
- ¼ šolje sojinog mleka
- ¼ šolje maslinovog ulja
- 1 šolja smrznutih borovnica
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- 1 kašikica cimeta
U dobro izmešane brašnjave sastojke, umešaju se ulje, sojino mleko, ekstrakt vanile i banana.
Ovo se izmeša ručno - varjačom. Nemojte preterati sa mešanjem, nije cilj da se razvije gluten i da kolač postane lepljiv - ono što je super kod ovakvih kolača je njihova mrvičasta struktura.
I to je to - umešaju se samo još borovnice. Nežno se umešaju. E sad, ja sam se zaradila po kuhinji, pa kad sam zavitlala varjačom da umešam borovnice, samo sam shvatila da sam ih pošteno izmrvila. Prosto nemojte tako. Nije da sam mnogo pokvarila - dobila sam još samo tamniji kolač nego što je planirano. Nije nam zasmetalo.
Možete poređati neke borovnice i odgore, ako vam je volja. Ja nisam, kao što možete videti.
Gurnite u rernu i pecite oko 45 minuta, pa proverite šta vam kaže čačkalica.
Kad izvadite iz rerne, ostavite kolač još petnaestak minuta u plehu u kom se pekao, da se dopeče.
No comments:
Post a Comment