Palenta je hrana za dušu - rekla mi je jednom žena koju sam smatrala veoma mudrom. Istina je, palenta ume da umiri i zagreje. Tako smo ovog kišnog jutra, kojeg li već po redu, karantinskog vikenda, grejale dušu ovim, spolja hrskavim, a iznutra divno mekim zalogajima.
Proje nikad dosta. Makar na našoj trpezi.
Pošto ne kupujemo hleb, a projekat sa domaćim kvascem ide baš, baš... pa baš traljavo, pribegavamo proji svako malo. I nikako nam nije dosadila.
Evo koje sam do sada posne proje pravila:
- posni 'španska pita' kuglof
- posna proja sa koprivom i prazilukom
- posna proja sa čia semenkama
- posna proja sa prazilukom
- i još jedna sa spanaćem i paprikom
A u šteku je još pregršt recepata...
Potrebni sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 50 g palente
- 250 g belog brašna
- 50 ml maslinovog ulja
- 350 ml kisele vode
- 1 kašika čia semenki
- 300 g izrendanih, pa oceđenih tikvica
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašika sirćeta
- semenke po želji - susam, suncokret, seme koprive
Čia semenke prelijte sa 3 kašike vrele vode i ostavite da se natope, bar pola sata.
Zagrejte rernu na 200°C.
Sve sastojke uspite u jednu posudu i dobro izmešajte.
Modle za mafine pouljite i pospite kukuruznim brašnom.
Sipajte smesu u modle, pospite odgore semenkama po želji i ubacite u već zagrejanu rernu.
No comments:
Post a Comment