Pravila sam svakakve proje do sada i pojma nemam kako mi nikada nije palo na pamet da u proju umetnem uprženi praziluk.
Jednostavno, u stvari, ništa lakše i, makar kako smo večeras bile raspoložene - ništa lepše. Odlična je da se jede i sama, ovako vruća, više lomljena nego sečena. Baš smo uživale.
Uz jogurt ili kiselo mleko bila bi perfektan obrok našeg detinjstva, a ja sam je večeras jela u egzotičnijem izdanju - sa namazom od patlidžana, bundeve i lešnika. Rapsodija ukusa, što bi rekli moderni tabloidi...
Potrebni sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 200 g palente
- 200 g praziluka
- 4 dl kisele vode
- 150 g maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- kašikica i po soli
Kukuruzno brašno i palentu pomešati sa
praškom za pecivo. Usuti kiselu vodu, maslinovo ulje, posoliti, pa dobro zamesiti.
Iseći praziluk na kolutiće i izdinstati ga toliko da ivice kolutova blago karamelizuju, pa ga dodati u mešavinu brašna i kisele vode.
Masu preliti u podmašćen, ili peki papirom postavljen, pleh za pečenje. Peći dvadesetak minuta na 220°C.
Mi volimo robusnu proju sa hrskavom korom i ova je bila baš po našem ukusu. Ukoliko volite mekšu proju, dodajte još kisele vode ili smanjite količinu palente, a povećajte količinu kukuruznog brašna.
No comments:
Post a Comment