Kad ne znam gde ću od obaveza, a ogladnim, wok me uvek dobro nahrani. Ovog puta sam kombinovala gorkasti patlidžan sa malo suvljim, ali i dalje slatkim, smokvama i vazda neutralnim tikvicama. Izvrstan ručak koji se ekstra brzo zgotovi.
Na blogu možete pronaću podosta recepata za wok. Kombinacije budu čarobne, a najlepše je što se jelo brzo priprema i svi ga vole.
Evo nekih predloga:
Može vam se učiniti da su sastojci koje koristim u kuhinji vazda egzotični kao u gore navedenim jelima. Nisu - samo egzotične se potrudim da uslikam i objavim, pa možete da ih vidite.
Svakako bismo se mogli upitati šta li smemo zvati egzotikom u 21. veku u sveglobalizacijkom vremenu u kom živimo. Izlet do kineske pijace u blokovima, za čas će vam pokazati da je egzotika tu, na korak do vas. A cene bi mogle veoma prijatno da vas iznenade.
Sve gore pomenute delicije su daleko jeftinije od naše slanine, o šunkama da ne pričam - a ne bih počela ni o nutritivnim vrednostima, kao ni o upitnosti šta je u svemu tome naše - kad se meso uvozi bez ikakve kontrole. Jedan od razloga zbog kog je naša ishrana orijentisana ka veganstvu je i to da se meso itekako otrglo kontroli i po kvalitetu. O načinu proizvodnje, prodaje i cenama ne bih dužila. Očigledan nemar možete videti na sve strane.
Shvatili ste da sam bila opet kod Kineza u nabavci, zar ne? Na žalost, ovaj dugački patlidžan koji oni zovu kineskim, (Japanci za zovi japanskim, da li ste to znali?) samo tamo mogu da pronađem. Pa kad idemo u redovnu nabavku tofua, pazarim ponekad i pola kile ovog patlidžana. Kako volim i naš - iste boje, samo veći i okrugliji, ni tih pola kile ovog ne uspevam da pojedem.
Na žalost, te divne ljubičaste stabljike pri termičkom obradi izgube boju. Pišu neki da potapanje u sirće spašava malo tu lepu farbu, samo nikako da nađem vremena još i za te igrarije.
Upotrebljeni sastojci:
pola kilograma kinekog patližana - a možete upotrebiti i naš
100 g malo suvljih svežih smokava
pola kilograma tikvica
3 kašike tamarija
sastojci 2 kašike gustina
kašikica začina 5 spices
soli i bibera po ukusu
par kašika jakog ulja - ja koristim susamovo
nekoliko prepečenih mlevenih lešnika
opciono: seckani svež ili suvi peršun ili korijander
No comments:
Post a Comment