Monday, June 5, 2017

mlade šitake pečurke sa lišćem cvekle



Neki dan na pijaci ulovih dve divne namirnice: mlade šitake i mladu cveklu, znate onu što joj je lišće dva puta teže od krtole... a  trebala sam da skuvam brzi obrok... i jela nam se palenta... Tako je nastalo ovo potpuno čarobno jelo.





Potrebni sastojci:


  • 300 g mladih svežih šitake pečuraka
  • veza mladog luka
  • lišće od dve mlade cvekle
  • kašika kukuruznog skroba
  • kašike soja sosa
  • 2 kašike maslinovog ulja



Luk i lišće od cvekle iseckati.
Pečurke oprati i ocediti.

U woku zagrejati ulje, pa propržiti seckani luk i lišče cvekle.


Dodati šitake, mešati nekoliko minuta.

U šolji hladne vode, razmutiti kašiku gustina (kukuruznog, ili krompirovog skroba) i 4 kašike soja sosa ili tamarija.

Uliti tečnost u wok, mešati još minut i skloniti sa vatre. Dosoliti ako je potrebno.

Mi smo ovo jeli sa meko kuvanom palentom. Riža bi isto bila odlična. Ili kus kus... ili kinoa.






1 comment:

  1. Baš mi je drago da si objavila ovaj recept, jer znam da je lišće cvekle jako ukusno kao i lišćemnogih drugih biljaka, koje smo navikli da bacamo

    ReplyDelete