Neki dan na pijaci ulovih dve divne namirnice: mlade šitake i mladu cveklu, znate onu što joj je lišće dva puta teže od krtole... a trebala sam da skuvam brzi obrok... i jela nam se palenta... Tako je nastalo ovo potpuno čarobno jelo.
Potrebni sastojci:
- 300 g mladih svežih šitake pečuraka
- veza mladog luka
- lišće od dve mlade cvekle
- kašika kukuruznog skroba
- 4 kašike soja sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
Luk i lišće od cvekle iseckati.
Pečurke oprati i ocediti.
U woku zagrejati ulje, pa propržiti seckani luk i lišče cvekle.
Dodati šitake, mešati nekoliko minuta.
U šolji hladne vode, razmutiti kašiku gustina (kukuruznog, ili krompirovog skroba) i 4 kašike soja sosa ili tamarija.
Uliti tečnost u wok, mešati još minut i skloniti sa vatre. Dosoliti ako je potrebno.
Mi smo ovo jeli sa meko kuvanom palentom. Riža bi isto bila odlična. Ili kus kus... ili kinoa.
Baš mi je drago da si objavila ovaj recept, jer znam da je lišće cvekle jako ukusno kao i lišćemnogih drugih biljaka, koje smo navikli da bacamo
ReplyDelete