Sunday, May 13, 2018

veganski stir fry sa korenom lotosa



Danas smo opet napravile gastro izlet do Kine. Ne, nismo otišle u kineski restoran, već samo delić Kine, koji se može kupiti na maleckoj kineskoj pijaci u bloku 71, donele u našu kuhinju. Ono što prošli put nismo ni zapazile, sad smo pazarile. A ostalo je još podosta toga za upoznati... Danas na meniju koren lososa i bambusovi izdanci. Ko ne zna kako se dobijaju ovi koje smo mi koristile, može pogledati ovaj video.







A koren lotosa? U samoposluzi na prvom spratu kineskog tržnog centra može da se kupi za zaista male pare. A kažu da je veoma lekovit, pored toga što je ukusno hrskav u stir fry jelima.





Bije ga glas da je pun vlakana i kao takav odličan za regulisanje probave; da pomaže pri regulisanju krvnog pritiska; drži nas duže sitima, pa tako pomaže u regulisanju telesne težine i svašta još, kome je do čitanja... Meni je bilo danas do kuvanja.






Upotrebljeni sastojci:


  • tri komada dimljenog tofua
  • šaka golice
  • jedna veza svežih špargli
  • dve šolje cvetića brokolija
  • desetak komada korena lotosa
  • soja sos - 2 kašike, plus za marinadu mesa
  • praziluk, oko desetak cm dugačak, isečen na kolutiće
  • stabljike brokolija, sitno iseckane, ukoliko koristite sveži brokoli
  • puna kašika gustina
  • nekoliko kašika ulja od uljane repice



Wok se zagreje i u njemu se dobro zagreje ulje.
Tofu se spusti u vrelo ulje i uz non stop mešanje, u nekoliko minuta preprži sa svih strana. Negde oko polovine prženja ubaci se golica. Izvadi se iz woka u neku posudu i poklopi, da se ne bi hladilo. Ili se prosto ostavi u tom woku, ako ih imate više komada.





U wok se doda kašika dve ulja, sačeka da se ulje zagreje i ubace se iseckane stabljike brokolija i praziluk. Prže se dok ne karamelizuju. Ovo jelu daje veoma slasnu aromu. Ja sam danas imala samo smrznuti brokoli, pa sam pržila samo luk.




Dodaju se cvetići karfiola. Prže se nekoliko minuta uz stalno mešanje, pa se doda lotos, pa šparoge.

Kašika gustina se rastvori sa nekoliko kašika hladne vode. U to se doda soja sos. Jelo se dodatno začini po ukusu. Nama obično ne treba ništa više od začina.











No comments:

Post a Comment