Jedan karfiol, šaka suvih pečuraka, činija puna sojinih izdanaka i sasvim malo stajanja pored šporeta, dovoljna je za savršenu večeru ovog kišnog ponedeljka.
Još jedan wok, koji se zgotovi za veoma kratko vreme, a uz to je vraški ukusan.
Upotrebljeni sastojci:
- karfiol od oko 1 kg
- puna šaka suvih wood ear pečurki, potopljenih u mlaku vodu i dobro ispranih
- manja činija sojinih izdanaka
- dve šargarepe
- kašikica šećera
- nekoliko kašika ulja od uljane repice
- nekoliko kašika soja sosa
- kineski 5 spice začin
- kašika brašna
- smeđi pirinač kao prilog
Karfiolu odseći cvetiće, a stabljiku iseckati na manje komadiće. Šargarepu oljuštiti, preseći na pola po dužini i iseći na polumesece.
Ugrejati ulje u woku i pržiti prvo stabljike karfiola i šargarepu, uz stalno mešanje. Posle nekoliko minuta, dodati u sredinu kašikicu šećera i mešati dalje da se povrće karamelizuje.
Dodati cvetiće karfiola i mešati nekoliko minuta prvo njih, a zatim dodati i pečurke i sojine izdanke.
Sojine izdanke smo kupile na kineskoj pijaci u bloku 71. Prodaju se u samoposluzi na prvom spratu u onom novijem delu pijace. Spremljeni na ovaj način su veoma ukusni. Priča se i da su veoma zdravi.
Kad je povrće napola gotovo, u jednu šolju se sipa kašika brašna ( ili gustina, ako ga imate pri ruci...), razmuti sa vodom i dodaju začini i soja sos. To se uspe u wok, promeša i poklopi da povrće malo odmekne i da se sos zgusne. Dodati tople vode da sos ne bi bio pregust.
Nama je ovo večeras baš prijalo sa meko kuvanim smeđim pirinčem.
No comments:
Post a Comment