Potrebni sastojci:
- oko pola kilograma bok choy - imala sam tri stabljike, ne mnogo velike
- ulje od semenki grožđa ili neko drugo koje podnosi visoke temperature
- dva luka, sitno iseckana
- 3 čena belog luka ili pola glavice mladog belog luka, sitno iseckane
- šolja sirovog badema, malo preprženog, pa ugrubo samlevenog
- 400 g šitake pečurki, opranih, prosušenih i isečenih na rezance ( e sad - ja sam danas imala 200 g šitake pečuraka, pa sam dodala 200 g bukovača)
- četvrt šolje nekog šerija ili domaćeg likera od višanja, pošto sam to imala
- 2 šolje povrtne supe
- 2 kašikice nekog ljutog sosa
- 2 kašike gustina
- soli i bibera po ukusu
Rernu podgrejati na 175°C.
Bok choy oprati, prosušiti i iseći na željenu veličinu.
U velikom tiganju, idealno woku - zagrejati ulje na osrednjoj vatri, dodati luk i beli luk i, uz često mešanje, dinstati dok se luk ne karamelizuje. Polovinu ove smeše luka izliti u neku činijicu i ostaviti za kasnije.
Dodati u onaj preostali karamelizovani luk u woku, mlevene bademe. Pirjati dok bademi ne zazlate. Uživati u mirisu pečenog badema i luka zajedno - koji je savršen. Izvaditi u posebnu činiju i ostaviti za kasnije.
Onu prvu smesu luka, koju ste ostavili sa strane, sad vratite u tiganj. ( ili uzmite drugi tiganj.) Pojačajte vatru na najjače i uspite pečurke. Uz često mešanje, pirjajte dok ne dobiju finu karamel boju. Trebaće sigurno desetak minuta. Očekivano je da se malo lepe na dno tiganja.
Usuti šeri i brzo strugati smesu, ravnom varjačom, da se ne zalepi na dno tiganja. Kad preostane tek malo šerija na dnu, dodati bok choy, smanjiti vatru i dinstati dok ne omekša.
Izmešati povrtnu supu sa ljutim sosom i gustinom. Tu smesu usuti u povrće koje se krčka, pojačati vatru, da baci ključ i odmah smanjiti vatru na najmanje. Pirjati ovako do deset minuta. Posoliti, pobiberiti po ukusu.
Presuti ovu smesu u vatrostalnu zdelu. Posuti odgore onim pirjanim bademima sa lukom. Ubaciti u rernu i peći dvadesetak minuta.
Smesu pustiti da se malo prohladi pre serviranja. Mi smo jeli sa meko kuvanom rižom - jer smo tako danas bile raspoložene, ali shvatate sigurno da može svašta drugo da bude prilog - možete ovo jesti u slast sa dobrim hlebom, sa kus kusom, pireom... Ili ' bez išta' - bademi su sasvim dovoljni, kao u nekom kolaču.
No comments:
Post a Comment