Ovu pitu pravim otkad znam za sebe u obliku domaćice-mame-kuvarice... Neke davne 1982. izašla su dva kuvara sa 100 vegeta specijaliteta, u jednom od njih je ovaj recept. Danas je teško zamisliti ta vremena, bez interneta, bez tv kuvarskih emisija... čak i mi koji smo tada učili da kuvamo iz ovakvih knjižica, toga se teško sećamo.
Ovo je pita od pečuraka, nalik svakoj drugoj, sem što ima delikatan ukus zbog neobične kombinacije sastojaka u sasvim malim količinama: slaninica, senf i beli luk, koji joj daju savršenu pikantnost.
- 9 kora za pitu
- 40 g slanine
- 40 g putera
- 350 g šampinjona
- 2 kriške belog hleba bez korice
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 1 dl pavlake za kuvanje
- 1 kašika senfa
- kašika suvog peršunovog lista
- pola dl kisele vode
Slaninu sitno iseckati, pa je kratko propržiti na puteru. U to dodati šampinjone seckane na listiće, pa dinstati dok tečnost ne ispari. Ostaviti da se prohladi.
Pomešati jaja, seckani beli luk, senf, 2 kašike pavlake za kuvanje, pa to dodati u prohlađeni nadev.
Krišku hleba iseći na kockice i umešati u nadev. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Nadev podeliti na tri dela. Ređati po tri kore, svaku premazati mešavinom istopljenog putera i kisele vode.
Na jedan kraj gornje kore ređati nadev, pa uviti savijaču.
Ređati u pleh, iseći na kriške, pa premazati pavlakom za kuvanje.
Prelepa savijača, Kato! Bukvalno sve što sam probala iz tih malih kuvara, bilo je odlično!
ReplyDeleteJedva čekam da isprobam ovaj recept!
ReplyDeleteHvala! Mije jako volimo, a kome god sam je pravila, bio je oduševljen. Da, ta dva malena kuvara su postala legendarna. Nadam se da će ti se svideti i ukus.
ReplyDeleteJel mora pavlaka za kuvanje ili obicna pavlaka
ReplyDeleteMože obična kisela pavlaka, tako je u stvari po originalnom receptu iz osamdesetih, kad je jedino u prodaji i bila samo kisela pavlaka. J avolim masnoću i slatkoću pavlake za kuvanje pa stavljam nju. Ali ako je nemam, odlično ipadne i sa kiselom pavlakom.
Delete