un-dijeta

Najčešće ljudi pomisle da je un skraćenica od Ujedinjene nacije, ali nije. Un potiče od popularnog imena ove dijete, čiji je originalni naziv bio sasvim običan - tromesečna dijeta (3md - 3 month diet): UNDIET, što i se kod nas prevelo sa nedijeta ili antidijeta, zbog mogućnosti raznovrsne ishrane i sitosti koju pruža.

Za planiranje obroka u un-dijeti se koristi princip kombinovanja namirnica, čije su osnove date na kraju ovog teksta.

Hrana se deli u 4 osnovne grupe u skladu sa nutritivnim vrednostima: proteini, skrob, ugljeni hidrati, vitamini. Stoga postoje 4 različita tipa osnovnog obroka po danima na osnovu kombinacije namirnica svakog pojedinačnog dana. Tokom 90 dana, serija od četiri tipa sa stalno ponavlja.

Ovaj način ishrane vam pomaže ne samo da kontinuirano i zdravo izgubite suvišne kilograme, već i da uživate u boljem zdravlju – boljoj probavi, uz više energije i vitalnosti. Nakon završetka dijete, vaš metabolizam će se poboljšati, omogućavajući vam da zadržite svoju novu težinu.
Obratite pažnju: nazivi dana u un-dijeti, nikako ne sugerišu da ceo dan treba da jedete samo proteine, skrob, ugljene hidrate ili vitamine. Dani su tako nazvani po dominantnom sadržaju osnovne namirnice toga dana u glavnom jelu, voće se jede svakog dana za doručak, a povrće se sme jesti za svaki obrok.

Cilj ove dijete je ubrzavanje metabolizma. Ovo nije jedna od onih strogih, restriktivnih dijeta, baš je laka je za sprovođenje i daje izvrsne rezulatet bez jo jo efekta.

Važno je da se ova dijeta sprovodi 90 dana, jer samo tada dolazi do promene metabolizma i do trajnih efekata gubitka težine. Posle ove dijete, moguće je, i lako je, držati se režima ishrane u kome se u jednom obroku ne kombinuju proteinske sa skrobnim i ugljenohidratnim namirnicama, što bude benefitno za organizam. Ukoliko je potrebno skinuti još kilograma, autori dijete savetuju pauzu od tri meseca, pa ponovni krug od 90 dana strogog pridržavanja pravila dijete. 

Dinamika ove dijete je jednostavna: svaki dan počinje doručkom od voća, a za ručak i večeru se namirnice smenjuju po danima. 

Važno je dijetu uvek započeti proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljenohidratni dan, voćni dan, pa ponovo proteinski.

U najstrožijem režimu, tokom 29-tog, 58-og i 87-og dana držanja dijete preporučuje se da se tokom celog dana pije samo voda.

U toku dijete dozvoljeno je piti nezasleđenu kafu i čajeve, kao i sokove od ceđenog voća i povrća.

Razmak između obroka ne sme biti manji od 3 sata, a u proteinskom danu od 4 sata, ali ni mnogo duži od toga. Posle 20h zabranjeno je jesti bilo šta. Poslednji obrok treba da bude tri sata pre odlaska na spavanje.

Alkohol i gazirani napici su potpuno zabranjeni. Preporučljivo je ostaviti pušenje, ili makar ga smanjiti.

Obroci se ne smeju preskakati.

Potrebno je povećati unos tečnosti i preporučljivo je pojačati fizičku aktivnost. Za vreme ovakvog režima ishrane moguće je izgubiti veliki broj kilograma, cifre kažu i do 25. Ponekad se na početku dijete ništa ne dogodi, a kasnije se kilogrami prosto tope.

Ipak, lepota i korisnost un-dijete nije samo u gubljenju kilograma. Ona nas vodi u promenu načina ishrane, u razmišljanje i planiranje strukture obroka. Pruža mogućnost da ako poželimo neko jelo, tu želju sebi ispunimo u roku od dan dva. Motiviše na eksperimentisanje u kulinarstvu i prilagođavanje omiljenih, a teško svarljivih, jela pravilima zdravije ishrane - pravilnom kombinovanju namirnica, čije su osnove opisane na kraju teksta.
Suština ovog režima ishrane i jeste da steknemo naviku da ne opteretimo organizam hranom koju je teško svariti, već da uživamo u raznovrsnosti obroka.
Ova je dijeta odlična u zaustavljanju trenda prejedanja, jer se organizam navikava da kad oseti potrebu za namirnicom, može da je zadovolji odmah,u zavisnosti od dana dijete ili je odloži na dan dva - ali postoji mogućnost da se želja ispuni. Ovo je velika prednost ove dijete. Uživanje u hrani postaje veće, a organizam se privikava na manje, a sasvim dovoljne porcije - što nije slučaj kod prejedanja, koje i jeste primarni uzrok gojaznosti.

Uspešno se stvaraju navike planiranja obroka, konzumiranja umerenih porcija, pravilnog kombinovanja i upotrebe raznolikih namirnica u ishrani - koje ostaju posle isteka strogog režima ove dijete.

REDOSLED DANA SE NE SME MENJATI.


Doručak

Svih 90 dana je isti: VOĆE. Jedu se po dve iste voćke ili šaka suvog voća (izbrojte 8 komada, biće dovoljno).un dijeta - Prvi dan - PROTEINSKI DAN


Ručak

• Meso, dinstano, bareno ili pečeno (u količini restoranske porcije, 2 - 3 parčeta ili oko 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje.
• Hleb - parče integralnog hleba
• Salata - u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja
• Supa - obavezna (bez rezanaca - 1 šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna već popijte šolju jogurta ili mleka.

Važno je!: Različite vrste proteina se ne mešaju u jednom obroku, a ni u danu.

Večera


Isto što i za ručak, ali pola mere od ručka, bez supe i BEZ HLEBA. Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru.

andaluzijski gulaš

brokoli sa nanom i morskim plodovima

svinjski vrat sa patlidžanom

salata od grilovanih patlidžana i vakame algi

pirjani kupus sa mlevenim mesom

skuša sa panzanella salatom

pileća prsa sa sušenim paradajzom, šitake pečurkama i karfiolom

ćevapčići na ražnjićima

piletina zapečena sa keljom

pile sa sušenim borovnicama i ruzmarinom

gulaš iz tiganja

piletina sa povrćem iz gusanog tiganja

(za)pečena čorba od crvenog luka

stifado sa lignjama i pečurkama

teleća čorba

zapečena jaja u spanaću i pečurkama

svinjski file & kineska mešavina povrća

slatki kupus sa ovčetinom

morski plodovi & brokoli

šnicle na luku


un dijeta - Drugi dan - SKROBNI DAN

Ručak

 Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir


Pobrojane namirnice treba jesti samo kuvane, uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz), ali ako dijetu drže deca, ili ne želite veliki gubitak kilograma, već želite da pospešite svoj metabolizam, dovoljno je samo se ograničiti na izbor namirnica, a jela pripremati sa veoma umerenom količinom ulja, nikako ne prženje u ulju, ali grilovanje i pečenje. Porcija za ručak je jedan pun tanjir.


 Hleb - parče. Ovog dana je moguće napraviti i pitu od kora sa dozvoljenim sastojcima i povrćem, ukoliko niste na najstrožijoj varijanti ove dijete. Tada se parče hleba za ručak izbacuje. Podrazumeva sa da pita ima sasvim malo ulja u sebi i nema mlečnih proizvoda.


 Salata


Večera

Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je BEZ HLEBA

tikvice sa krompirom i golicom

pita od praziluka sa šargarepom

riža sa kurkumom i spanaćem

rižoto sa pečurkama i tikvicama i...

varivo od praziluka i krompira

prokelj sa semenkama

rižoto sa šampinjonima, spanaćem i muškatnim orahom

varivo od kelja i nauta

suve paprike punjene sojom

famozni krompir

povrće sa žalfijom

krompir salata sa blitvom

izvrstan pečeni krompir sa limunovim sokom

čorba od brokolija sa pečurkama i indijskim orahom

patina čorba od sočiva

pasulj sa šargarepom

čorba od bundeve

brokoli wok

hasselback krompir

tetka mašin složenac

potaž od graška i karfiola

3P - pita: praziluk & pirinač

šampinjoni: krem čorba i sos

slučajno jelo - pečeni (kvazi)rinflajš

prebranac od sočiva

un dijeta - Treći dan - DAN UGLJENIH HIDRATA

Ručak

Testenina uz dodatak začina - kečapa ili slično ili pica samo sa dodatkom kečapa ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. 3 kifle)

U najstrožijem režimu ove dijete dozvoljena je samo kuvana testenina. Ukoliko vam un-dijeta postane način ishrane, moguće je napraviti pitu od kora ili lisnatog testa i povrća, zapečenu testeninu sa povćem...

Večera

Dva tanja parčeta torte ili 3 - 4 kolača ili 3 - 4 kugle sladoleda
Obavezno - 1 rebro čokolade za kuvanje.


Čokoladu za kuvanje je obavezno pojesti. Autori dijete na tome insistiraju, uz obrazloženje da ne bi došlo do alergije. U svakom slučaju, nije problem počastiti se sa par kockika čokolade.
mlade šitake pečurke sa lišćem cvekle

posna proja sa koprivom i prazilukom

pita sa pečurkama i prazilukom

veganska pita sa spanaćem - spanakopita

soparnik

pita sa kupusom i kinoom

brokoli proja

pasta sa pečenim povrćem

pogačice sa povrćem

posna proja sa čia semenkama

pita sa kupusom, brusnicama i nanom

nasuvo sa kupusom

pijane galete

zvezda sa sušenim paradajzom i maslinamaun dijeta - Četvrti dan - VITAMINSKI (VOĆNI) DAN

Ručak i večera 

Samo mešano voće - koliko se hoće. Međutim, ni povrće nije isključeno, tako da vitaminski dan može da izgleda ovako: doručak - kao i svakog dana 2 voćke; za ručak može pareno povrće i salata, a slično je sa večerom. Između obroka sa povrćem su užine od mešanog voća.

Ako se ne drži najstrožeg režima dijete, dozvoljeno je pečeno voće.
Ovog dana se jedu koštunjavi plodovi. Ne treba preterivati. Šaka koštunjavog voća podeljena u dva obroka u toku dana, sasvim je dovoljna.
kelj, bundeva & orasi

dekadentna salata

salata od 4 sastojka

musaka od jabuka

prokelj sa suvim smokvama

zapečena voćna salata
un dijeta - svaki dan

Svakog od prva tri dana je dozvoljeno pojesti za ručak:

 Hleb - parče integralnog hleba
 Salata - u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja. Sveže salate su za svaku preporuku, ali i blago termički obrađeno povrće je takođe dozvoljeno, ukoliko niste na strogom režimu ove dijete, kada vam je jedini cilj gubitak kilograma.
 Supa - obavezna (bez rezanaca - 1 šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna već popijte šolju jogurta ili mleka. Na strožijem režimu dobro je da ovo bude bistra supa od povrća. Ukoliko se opredelite za ovakav način ishrane, svakog je dana preporučljivo pojesti neku čorbu od povrća.
posna krem čorba od koprive sa keljom i karfiolom - Creamy Vegan Nettles Soup with Kale & Cauliflower

wakame salata

brzo ukiseljene rotkvice

spanać & pečurke

hrono hleb

čorba od tikvica

baš brzi hlepčići

oljine ječmeno ražane pogačice

mamino varivo od šargarepe

jesenje varivo sa algama

Kada un-dijeta postane navika, obroci mogu da izgledaju ovako:


  • svaki dan je za doručak voće, a posle voća se pojede kaša od žitarica
  • ručak se uvek sastoji od supe od povrća, variva i salate, kao i parčeta integralnog hleba; samo se namirnice koje ovo prate po danima menjaju, kao i u un-dijeti. Ta namirnica može bitiu posebnom jelu ili u kombinovana sa povrćem u supi, varivu, salati ili nekako drugačije.
  • užine se sastoje od voća, voćno-povrćnih sokova ili salata
  • večera se sastoji od variva od povrća, salate i namirnice koja je tog dana po redu, ne nužno iste koja je bila tog dana za ručak, kako se to traži u režimu un-dijete kada je cilj gubitak kilograma. Tako se, recimo, za ručak proteinskog dana može pojesti pileće belo meso, a za večeru kuvana jaja, ili parče sira.
  • kako je naša tradicionalna kuhinja puna jela u kojima namirnice nisu pravilno kombinovane, takva jela bi valjalo jesti umereno, sa većom pauzom posle tog obroka, da bi se dozvolilo organizmu da obrok svari.


Deset osnovnih pravila kombinovanja hrane su:
1. Koncentrisane proteine i ugljene hidrate ne treba jesti u istom obroku. To znači da meso, jaja, sir, jezgrasto voće i ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebalo konzumirati u obroku koji sadrži hleb, žitarice, krompir, slatko voće, kolače...
2. Dve različite namirnice, koje sadrže značajne količine proteina, ne treba konzumirati u istom obroku. Dakle, treba izbegavati kombinovanje orašastih plodova i mesa, ili jaja i mesa, sira i orašastih plodova, sira i jaja, mesa i mleka, jaja i mleka... u istom obroku. Ovo pravilo se objašnjava činjenicom da svaka proteinska namirnica zahteva različitu količinu sokova za varenje, kao i različito vreme njihovog lučenja.
3. Namirnice bogate mastima nisu dobra kombinacija sa proteinskim namirnicama, jer masti znatno usporavaju lučenje enzima potrebnih za razgradnju proteinskih namirnica. Izuzetak je dodavanje hladno ceđenih ulja.
4. Namirnice bogate skrobom i namirnice bogate šećerom su takođe loša kombinacija. Na primer, ukoliko se u istom obroku kombinuju džem, med i slatko voće sa žitaricama, hlebom, krompirom i slično, doći će do procesa fermentacije.
5. Voće ne treba jesti nakon obroka, već minimum pola sata pre jela - najbolje ujutru na prazan stomak.
6. Vodu ne treba piti tokom obroka, niti odmah nakon jela (idealno je 20 minuta pre, i tri-četiri sata nakon obroka). Voda se dobro kombinuje samo sa medom, malteksom i svežim voćem.
7. Uz obroke koji sadrže koncentrisane proteine, treba jesti što više sveže salate. Povrće znatno olakšava varenje teško svarljivih proteina.
8. Kombinovanje složenih ugljenih hidrata sa složenim ugljenim hidratima je dozvoljeno, iako ga ljudi često izbegavaju. Dakle, hleb, krompir, pirinač i druge žitarice slobodno mogu da se mešaju u istom obroku, jer imaju vrlo sličan, a jednostavan proces varenja.
9. Složeni ugljeni hidrati mogu da se kombinuju sa masnoćama, ali treba voditi računa o zdravom izboru masti. Dobru kombinaciju predstavlja, na primer, hleb sa puterom od oraha ili suncokreta, ili palenta sa maslinovim uljem...
10. Suvo voće i koštunjavi plodovi mogu da se mešaju u istom obroku.
Važne napomene:

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam, posebno ukoliko se radi o oboleloj osobi. Zato se nikada ne preporučljivo promeniti radikalno ishranu bez prethodne konsultacije s lekarom. Svi opisi obroka su posledica mog ličnog iskustva i namenjeni su samo opštem informisanju i ne mogu se ni u kom segmentu tretirati kao zamena za medicinski ili stručni savet.


1 komentar:

  1. Po meni je mana ove dijete sto su ugljeni hidrati i skrob i voce a podeljeni su po danima, dok proteini imaju samo jedan dan na raspolaganju pa ako jedes meso treba cekati cetiri dana da bi jeo sir i opet cetiri dana za jaja. A ugljeni hidrati se jedu i svaki dan jer su prisutni i u proteinskom danu voce i komad hleba

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...