Tuesday, December 27, 2016

jecina četvoroslojna salata torta


Savršena slana torta za prazničnu trpezu - izvanredan prilog uz šta god želite - pečenje ili samo pogačice sa čvarcima, kao kod nas večeras. Tri sloja povrća - cvekla, krompir i šargarepa uz ne baš očekivani dodatak: zajedno mlevene suve šljive i orasi. Još malo majoneza da poveže i ne možete verovati koliko ukusno osvežavajuća torta se dobije. 
Recept sam dobila od Jece - profesorke engleskog, dugogodišnje saputnice u traganju za sobom, majke, supruge - druge polovine jednog Zoće i odlične kuvarice.





Potrebni sastojci:

  • 200 g oraha
  • 200 g suvih šljiva
  • 800 g cvekle
  • 800 g krompira
  • 800 g šargarepe
  • 100 g majoneza
  • 100 g kisele pavlake
  • so i biber po ukusu



Orasi i suve šljive se stave u blender i samelju zajedno.

Posuda se obloži najlonom, da bi posle lako mogla da se izvrne, pa se mleveni orasi i suve šljive utisnu na dno.

Majonez i kisela pavlaka se pomešaju, pa se četvrtina smese premaže preko utisnute mešavine oraha i šljiva.

Krompir, šargarepa i cvekla se oljušte, pa se obare, tako da ne budu premekani. Kuvaju se odvojeno da bi zadržali svoju boju.

Povrće se ohladi, a zatim se narenda i začini.



Preko sloja oraha i šljiva, premazanog majonezom,  stavi se rendana cvekla, pa se i to premaže majonezom. Zatim se izruči rendani krompir, pa premaže mešavinom majoneza i kisele pavlake. Rendana šargarepa je poslednji sloj, koji se opet premaže ostatkom mešavine majoneza i kisele pavlake.

Ova se torta dobro ohladi, pa se pre služenja izvrne. Veoma je dekorativna i lepo osvežavajuća.







2 comments: