Savršena slana torta za prazničnu trpezu - izvanredan prilog uz šta god želite - pečenje ili samo pogačice sa čvarcima, kao kod nas večeras. Tri sloja povrća - cvekla, krompir i šargarepa uz ne baš očekivani dodatak: zajedno mlevene suve šljive i orasi. Još malo majoneza da poveže i ne možete verovati koliko ukusno osvežavajuća torta se dobije.
Recept sam dobila od Jece - profesorke engleskog, dugogodišnje saputnice u traganju za sobom, majke, supruge - druge polovine jednog Zoće i odlične kuvarice.
Potrebni sastojci:
- 200 g oraha
- 200 g suvih šljiva
- 800 g cvekle
- 800 g krompira
- 800 g šargarepe
- 100 g majoneza
- 100 g kisele pavlake
- so i biber po ukusu
Orasi i suve šljive se stave u blender i samelju zajedno.
Posuda se obloži najlonom, da bi posle lako mogla da se izvrne, pa se mleveni orasi i suve šljive utisnu na dno.
Majonez i kisela pavlaka se pomešaju, pa se četvrtina smese premaže preko utisnute mešavine oraha i šljiva.
Krompir, šargarepa i cvekla se oljušte, pa se obare, tako da ne budu premekani. Kuvaju se odvojeno da bi zadržali svoju boju.
Preko sloja oraha i šljiva, premazanog majonezom, stavi se rendana cvekla, pa se i to premaže majonezom. Zatim se izruči rendani krompir, pa premaže mešavinom majoneza i kisele pavlake. Rendana šargarepa je poslednji sloj, koji se opet premaže ostatkom mešavine majoneza i kisele pavlake.
Veoma ukusno i dekorativno.
ReplyDeleteDrago mi je da ti se sviđa.
ReplyDelete