Sunday, October 18, 2020

potaž od bundeve, batata i šargarepe

 


Jesen je pravo vreme za potaže, a ovaj svenarandžasti je danas došao na red. Ukus je sasvim malo manje bundevast, kao i miris - dobila sam malo suptilniju i nešto slađu čorbu koja nam se veoma svidela.



 

Ovu čorbu ume da napravi svako, samo je pitanje želi li da se malo petlja po kuhinji. Rezultat uvek opravda to malo petljanja. 


Potrebno je i neko pomagalo koje može da melje - blender neke vrste, a štapni mikser je najelegantnije rešenje.




Upotrebljeni sastojci:

  • jedan crveni luk
  • 3 šargarepe

  • jedno parče bundeve od oko 400 g
  • jedan batat
  • dve kašike maslinovog ulja
  • kašika suvog peršunovog lista
  • kašikica soli



Bundeva, šargarepa i batat se oljušte i iseku na parčiće.


Luk se iseče na sitno i prodinsta na luku, a na to se doda povrće koje se isto malo prodinsta. Doda se vode tek koliko de prekrije povrće za oko centimetar, posoli, pobiberi i ubaci peršunov list.


Ovo uvek kuvam u ekspres loncu, jer se tako brže skuva. 


Kad je povrće skuvano, ubaciti štapasti mikser i izmiksati dobro. 


Dosoliti i dobiberiti, ukoliko je potrebno, ubaciti malo preprženih semenki od bundeve i neku ačinski travku - pri ruci sam imala svežeg vlašca.




A da znate šta sam danas otkrila? Ovakva se čorba super slaže sa pečenim kestenjem!





Evo kako je uspela sledećeg puta... posle samo dva dana Ksenija je trađila d ajoj napravim ponovo ovu čorbu... a sad kad ovo pišem, desetak dana kasnije, sastojci stoje u frižideru da je napravim ponovo, čim pronađem malo vremena. Ova na slici dole je sa malo pečuraka i karamelizovanim lukom.








No comments:

Post a Comment