Wednesday, January 6, 2021

krem čorba od brokolija sa leblebijama


 Odlična čorba! Malo je kremasta, malo ima šta da se gricka. Malo je sirasta, malo je obična krem čorba od povrća. Sipalo se dva puta i pojelo se sve - pun lonac! Za srećan Badnji dan.



Nekada sam pravila često čorbu od leblebija i praziluka po receptu Džejmi Olivera. Otkako se Ivona preselila u Nemačku, nemam kome da je pravim, jer ju je ona volela najviše. Sada mi ponekad javi da ju je sama spremala.

Izgleda da sam danas otkrila ukus koji se sviđa i njenim sestrama... i sestrinom mužu, i njegovoj sestri. Lepo je kad deca krenu da sipaju još jednom. Stvarno lepo. Bude puno srce. 

A najlepše od svega danas - bila mi je unuka.







Potrebni sastojci:

  • 2 šolje kuvanih leblebija
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno iseckan
  • 1 oveći krompir
  • 3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 2 šargarepe isečene na prutiće
  • 3 šolje cvetova brokolija i pripadajuće stabljike
  • ½ šolje nutritivnog kvasca
  • ½ kašikice dimljene aleve paprike
  • ½ kašikice muškatnog oraha
  • ½ kašikice kurkume
  • soli i bibera po volji



U ovećoj šerpi, na dve kašike maslinovog ulja dintajte luk i beli luk. Kad postanu staklasti, dodajte sitno seckane stabljike brokolija, pa ih dinstajte, uz stalno mešanje, desetak minuta, da omeknu.

Dodajte u ovo kuvanu leblebiju i krompir, nalijte malo vode i ostavite da se krčka dok se krompir ne skuva. 

Kad je krompir skuvan, sav krompir i polovinu čorbe stavite u blender i dobro sameljite, pa vratite nazad u lonac.

Umešajte sad u ovo nutritivni kvasac, kurkumu, muškatni orah i dimljenu alevu papriku.





A u drugu šerpicu stavite cvetiće brokolija da se kuvaju na pari. Imam onaj metalni cvet sa kojim ro radim već dve decenije. Ulije se centimetar - dva vode i kuva desetak minuta i to je to. Tu vodu posle sipate u čorbu.

U trećoj šerpici na dve kašike ulja dinsatajte šargarepe isečene na prutiće.

Brokoli, vodu u kojoj se kuvao, kao i dinstanu šargarepu, ubacite u veliki lonac. Promešajte i začinite solju i biberom po svom ukusu.

Krčkajete ovo zajedno koji minut i čorba je gotova.

Po originalnom receptu u ovo ide i neki kremasti veganski sir. Kako ih kod nas i nema baš, nisam to ni stavila. Odlično je i bez toga, mada verujem da je divno i sa nekim finim vege sirom.










No comments:

Post a Comment