Beograd pod snegom i ledom, uznemirujući novinski naslovi i neke ne baš dobre privatne novosti koje govore o još rada za koji ne znam kako ću naći snagu... srećna zbog ovog školskog raspusta, divim se detetu koje hoće na sneg i led i klizanje i sanjam o letnjoj večeri na terasi, sad zaleđenoj ... i još jedna pita. Skupa - tako su je nazvali oni koji su me inspirisali da je napravim, jer je i sa mesom i sa ajvarom, i to ne baš malom količinom ajvara. Onome ko je pravio ajvar jeste skupa svakako. Neki jeftiniji ajvar koji je čamio od jesenas u frižideru je konačno našao mesto u ovoj piti, koja je divna evo već nekoliko dana. Podgrejemo je u indukcionoj pećnici, dobije hrskavu koricu i iznenadimo se koliko je i danas opet dobra.
Potrebni sastojci:
- pakovanje tankih kora za gibanicu
- ulje po potrebi
- kisela voda po potrebi
- 500 g mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 800 g ajvara
- 3 jajeta
- 1 kisela pavlaka
Crni luk propržiti, dodati meso, posoliti i pobiberiti
po ukusu, pa dinstati dok meso ne bude gotovo. U ovu smesu dodati ajvar.
Svaka kora se poprska uljem i kiselom vodom, a svaka druga
filuje. Po šest kora pa uvija u rolat, koji se iseče na parčiće debljine dva do tri centimetra, u zavisnosti koliko je duboka tepsija u koju se pita ređa.
Parčiće presečenog rolata, poredjati u
podmazan pleh jedan do drugog, preliti jajima i pavlakom i peći na 200°C petnaestak minuta.
No comments:
Post a Comment