glazirani prokelj sa orasima i brusnicama
Ne mogu da prođem pored prokelja a da ga ne kupim. Ne znam baš šta mi je. Nije da mi je omiljeno povrće, ali mi je nekako inspirativan za pripremu. Već sam ga kombinovala sa suvim smokvama, semenkama, kiselim kupusom i karfiolom - a večeras je u orašasto slatkastoj kombinaciji.
Potrebni
sastojci:
- pola kile
prokelja, isečenog na polovine
- 2 šake oraha
- šaka
brusnica
- 3 kašike
aćeta balsamika
- 2 kašike
javorovog sirupa, ili meda za nevegane
- 1/2 kašikice
belog luka u prahu ili 2 - 3 čena belog luka
- 1/2 kašikice
suvih čili paprikica
- maslinovog
ulja par kašika
- soli i
bibera po ukusu
Rernu
podrgejte na 180°C.
Stavite peki papir ili silikonsku podlogu za pečenje u tepsiju.
Na polovine isečene prokelje promešajte sa malo ulja, p azačinite solju i biberom i rasporedite po tepsiji i stavite da se peku.
Pecite desetak minuta, dok prokelj ne omekša.
Dok je prokelj u rerni, napravite preliv od aćeta balsamika, javorovog sirupa, belog luka i ljutih suvih čili paprikica. Ja sam sve to stavila u mali vlender i samlela.
Izvasite sad tepsiju iz rerne, dodajte orahe i brusnice i sve poprskajte mešavinom balsamika i začina.
Vratite u rernu da zapečete još desetak minuta. Prokelj treba da ostane mekan, a da bude pečen.
Skuvala sam pola šolje riže sa kašikicom kurkume i umešala kašikicu semena koprive i to je poslužilo kao odlična podloga za ovo jelo.
Recept sam pronašla na instagramu na profilu @greatveganrecipes.
No comments:
Post a Comment