Stiglo je grožđe na tezge - neko lepo, neko lepše, neko tako tako. A tako tako vrsta ume da se vuče po frižideru. Sad je završila u ovom kolaču, kome nimalo nije smetalo što nije od najukusnije vrste. Čak šta više, kiselkasto grožđe se divno složilo sa slatkim testom.
Volim kolače sa grožđem, samo sam nekako usamljena u tome, pa ih ne pravim često.
Imam taj jedan, na žalost neveganski recept, koji nikako ne dolazi na red da se veganizuje - pa ako imate vremena i želje, eto preporuke: kolač od palente sa grožđem.
A pravila sam i posnu varijantu sličnog kolača. Nije bio loš, samo nekako nije bio kao taj prvi. A taj prvi je zapravo toliko dobar jer ja volim palentu uslatko - šta ću, time su me hranili kad sam bila mala.
Potrebni sastojci:
- 1 šolja grožđa očišćenog od semenki ((150 g))
- 3/4 šolje urmi ((100 g))
- 3/4 šolje kokosovog mleka
- 1/3 šolja nekog biljnog mleka
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- 1/3 šolje običnog brašna ((70 g))
- 1 šolja nekog integralnog brašna ((150 g)) - najbolje je koristiti speltino brašno. Ja sam stavila neku mešavinu ražanog, koje je malo jačeg ukusa, pa je kolač robusniji.
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šaka grožđa očišćenog od semenki - izabrala sam najsitnije grožđice za ovo - one svakako ni nemaju semenke, pa nisma morala da ih čistim od semenki, a i otale su ucelo
Podgrejati rernu na 160 °C. Podmažite i pobrašnjavite kalup za kuglof.
Grožđe, urme i mleka stavite u blender i dobro sameljite.
Pomešajte brašna sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Umešajte sad u ovu smesu brašna tečne sastojke iz blendera. A potom lagano promešajte i cele grožđice.
Dobro sve izmešajte i izlijte u kalup.
Pecite 45 minuta. Po vađenju iz rerne ostavite kolač koji minut u modli, pa ga izvrnite na rešetku da se hladi. Nemojte seći kuglof dok se u potpunosti ne ohladi.
Recept je sa ovog sajta, malo modifikovan.
No comments:
Post a Comment