Monday, October 5, 2020

posne ćufte od graška i leblebije

 

Hladnije vreme je donelo želju da jedemo nešto 'konkretnije'. Tako sam nabavila nekoliko kuvara koji se bave samo pravljenjem veganskim ćufti, snicli i štruca. Dakle, sprema se zima puna ćufti. Ove ćufte, napravljene po receptu iz magazina Delicious se brzo spremaju, od samo nekoliko sastojaka, a veoma su zasitne. Jele smo ih sa sosom od paradajza sa sojinim pahuljicama.






Upotrebljeni sastojci:

  • 200 g graška
  • 200 g kuvanih leblebija
  • kašika suvog peršina, a može i veza svežeg
  • veza sveže nane
  • 1 kašika tahinija
  • 3 kaike maslinovog ulja, plus još malo za prženje
  • prstohvat bibera, soli po ukusu
  • sok od 1 limuna
  • 40 g prezli
  • 2 kašikice čia semenki
  • 50 g brašna


 



Sve sastojke, osim prezle i brašna staviti u multipraktik i samleti u grublju pastu.




Prebaciti sve u posudu u kojoj ćemo u ovu smesu umesiti prezlu i 10 g brašna. Od te smese napraviti šnicle. 




Ovako napravljene ćufte, poređati na peki papir i staviti u frižider na pola sata.




Podgrejte rernu na 200°C. 

 
Ostatak brašna stavite u tanjir i svaku šniclu obložite brašnom.






U tiganju ugrejte malo ulja i u njemu ovlaš prepržite pobrašnavljene ćufte sa svake strane po nekoliko minuta, a onda ih vratite na peki papir. 



Pecite u rerni 15-tak minuta. 




Ćufte možete poslužiti na milion načina, u zavisnosti od navika, trenutnog raspoloženja i onoga šta imate u frižideru. Mi smo imale sosa od paradajza sa sojinim ljuspicama. Sa tim smo jele i pržene pikantne štapiće od povrća. Bio je ovo lep jesenji ručak.










2 comments: