Ako kojim slučajem ovu salatu niste do sada videli kod Aleksandre u Porodičnim gastronomijama i odmah napravili, ne časite časka i napravite je odmah. Malo je kazati da je izvrsna. Potpuno osveženje. Eksplozija novih ukusa, čak i za ljubitelje svih vrsta voćno lisnatih kombinacija u salatama, poput mog zeta i mene.
Već sam puno puta pisala, a opet nije dovoljno, o salati koju je jako lako napraviti, a uvek bude savršena i sasvim drugačija - dekadentnoj salati, koja ne silazi sa naše trpeze otkako sam otkrila recept. Pravi se brzo i može imati milion oblika, poput ovog sa tofuom, recimo. I retko koja salata, a pravim ih često ( one koje sam objavila su ovde) uspe da pobedi dekadentnu. Ova je uspela.
Sočna, slatkasta, opora taman kako treba i zarazno kinoasta - nema šanse da joj odolite. Ko do sada nije kinou probao, treba da zna da je puno propustio. Ukus i tekstura kinoe su mi veliko otkriće. A to sa čim sve može da se kombinuje je čudesno. Možete je skuvati unapred i držati u frižideru i nekoliko dana, a da ne promeni ni ukus ni teksturu - samo treba da pazite da ne bude vode u njoj kad je ostavljate.
Potrebni sastojci:
- 1 manji ananas ili pola velikog
- 4 kašičice semenki bundeve
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- nekoliko grančica sveže nane
Kinou skuvati i ostavite da se prohladi.
Ananas iseći na kockice i pomešati sa borovnicama. Usuti u spanać i promešati.
Semenke bundeve tostirati, tek da se naduvaju.
Orahe tostirati i grubo iseckati.
Sok od jednog limuna pomešati sa maslinovim uljem, pola kašikice soli i pola kašikice bibera. U to usuti kinou, pomešati i presuti u salatu.
Kad se orasi i semenke bundeve prohlade, dodati i njih.
Listiće nane skinuti sa grančice, pa dodati i njih.
Promešati. Prijatno!
Javite kako vam se svidelo!
No comments:
Post a Comment