Sunday, November 15, 2020

pita sa patlidžanom i pšenicom



Pred vama je plod trenutne inspiracije i nezajažljivog apetita za ispitivanjem novih kombinacija ukusa. Pitu sam pravila noć pred Lidijinu slavu od onoga što sam imala u kući, onako, da se nađe još nešto na stolu. Ukus me, i pored toga što obožavam ovakva jela, iskreno veoma prijatno iznenadio. Odlična pita.



Godinama pravi 3P pitu  i svi je vole - ali stvarno , nije se desilo da je neko kazao da mu se ne sviđa. 3P znači da su u njoj praziluk i pririnač i da se radi o piti.

Volim kombinaciju pirinča ili žitarica sa povrćem, u slanoj piti koja se seče kao baklava. Takva je i ova pita.
Na blogu možete naći još nekoliko sličnih pita u odeljku sa pitama:



Upotrebljeni sastojci:
  • paket kora za pitu
  • 2 patlidžana
  • 3 šargarepe
  • šolja pšenice
  • 1 luk
  • 3 čena belog luka ili kašikica belog luka u prahu.

  • soli i bibera po ukusu
  • 3  pečene paprike




Luk se iseče na kockice i dinsta na malo ulja.



Pšenicu oprati i staviti da se skuva, ne do kraja - onako da bude tek skuvana, ne meka.



Patlidžan i šargarepa se izrendaju. Od vas zavisi da li ćete ih ljuštiti ili samo dobro oprati. 


Ovo se doda u dinstani luk i dinsta se desetak minuta. 


Posoliti, pobiberiti i dodati belog luka.



Umešati skuvanu pšenicu.



Ređa se u podmazanu tepsiju kao baklava. Na polovini se preko namaza stave pečene paprike u jednom sloju. 


Iseče se pre pečenja i peče oko pola sata pokriveno peki papirom, a onda još par minuta otkriveno da se gornji deo zapeče.












2 comments:

  1. wow ovo je divno,danas cu ovo probati da bi bila sigurna da li da napravim ovo divno jelo za moju slavu koja dolazi!

    ReplyDelete