Sunday, December 13, 2020

Almond Joy torta


Napravila sam ovu neobičnu tortu za Ksenijin devetnaesti rođendan. Torta je od čokolade i kokosa, sa dve vrste kora i dve vrste krema, plus još kućna verzija Almond Joy čokoladica na vrhu, a total veganska. 

Ima posla oko nje, nije da nema i vredelo je. Dobila sam pohvale. A danas, tri dana posle rođendana, nema je više. Pojedena u slast.









Ovu je tortu smislila Gretchen, food blogerka koja je kao dete volela da jede Almond Joy. To su kupovne čokoladice, poput Bounty čokoladica sa kokosom, samo još imaju i badem ispod čokolade. Recept je na njenom blogu, a predlažem da svakako pogledate video, jer je torta pomalo komplikovana:












Torta se sastoji od jedne žute vanila kore i dve crne kore sa kakaom.


Između tih kora je krem od kokosa, koji je pomalo suvkast prvog dana, a sledećeg je savršen. Od tog krema prave se i Almond Joy kolačići koji se stavljaju na vrh torte.


Torta se premazuje kremom koji se pravi od akvafabe, vegan putera, margarina i kakaoa i koji traži veliko strpljenje, jer ga uopšte nije lako umutiti.


Preko tog krema ide čokoladni ganaš.









Potrebni sastojci: 


za Aquafaba Swiss Buttercream (krem za premazivanje torte):


  • 2 konzerve leblebije iz kojih se dobije 1 3/4 'soka od leblebije' (ovako je akvafabu krstila moja mama, sve se krsteći od čuda kako pravim toru od vodice od leblebija umesto jaja, i to detetu za rođendan)
  • 1 šolja šećera (200 g)
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 1 šolja šećera u prahu

  • 1/2 kašikice Cream of Tartar (Weinstein Backpulver, odnosno Vinski prašak za pecivo - može se kupiti u DM prodavnicama)

  • 340 g vegan putera

  • 230 g margarina
  • 3 kašike kakao praha


 Najbolje je da pogledate instrukciju na ovom videu:




Margarin iseći na kockice i ostaviti ga na sobnoj temperaturi da omekša. Sojin puter isto.

Šećer se pomeša sa akvafabom u šerpici koja se zagreva dok smesa ne proključa.

Pustiti da vri oko pet minuta, pa presuti u posudu od miksera i ostaviti da se hladi. Kad se smesa potpuno ohladi, ulupati je, kao kad se mute belanca. Mutiti dok ne postane čvrsta i dok pikovi više ne spadaju. Creme of Tartar pomešati sa 2 kašike šećera u prahu, pa dodati u mućenu akvafabu. Nastaviti sa mućenjem dok se ne doda sav šećer u prahu.

Dovde ide glatko.

Sad ubacivati po par kockica margarina i mutiti.


Nikako se ne obeshrabriti kad sva smesa ljosne. Umuti se na kraju super. Ali traje  mućenje bar 15 minuta.


Ljosnuće opet kad se u nju umeša kakao.


Pa će se umutiti opet. I opet posle 15 minuta.

Ekstrakt vanile dodati na kraju.


Žuta vanila kora:


  • 2 kašikice (16 g) mlevenih semenki lana
  • 5 kašika vrele vode (75 ml)
  • 1 kašika sirćeta (15 ml)
  • pola šolje sojinog mleka (120 ml)
  • 1 kašikica ekstrakta vanile (5 ml)
  • 1 1/4 šolje brašna (150 g)
  • 3/4 šolje šećera (150 g)
  • prašak za pecivo
  • pola kašikice soli
  • 6 kašika vegan putera (84 g)

Čokoladna kora:


  • 3/4 šolje brašna (94 g)
  • 1/3 šolje šećera (67 g)
  • prstohvat soli
  • 3/4 kašikice praška za pecivo
  • 3/4 kašikice sode bikarbone
  • 4 kašike kokosovog ulja (56 g)
  • 3/4 šolje vrele vode (180 ml)
  • 1/3 šolje kakao praha (70 g)
  • 3 kašike mlevenog lana (24 g)
  • vrele vode 5 kašika (75 ml)
  • 1 kašikica ekstrakta vanile

Krem od kokosa:


  • 3 šolje rendanog kokosa
  • 1 šolja vegan kondenzovanog mleka 

Konzervu kokosovog mleka od 375 ml pomešati sa 1/3 šolje šećera i zagrejati do ključanja. Odmah smanjiti vatru i krčkati  tri četvrt sata do sat, dok se količina ne redukuje na zapreminu jedne šolje.

  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • brašno od kokosa (kokos protein) pola šolje

Ganaš:


  • 220 g posne crne čokolade
  • 3/4 šolje sojinog mleka





Žuta vanil kora:

Rernu zagrejati na 175° C.


Mleveni lan pomešati sa vrelom vodom i ostaviti da odstoji bar 5 minuta.


Sirće sipati u sojino mleko, da se zgruša.


U brašno  sipati prašak za pecivo i so, pa sve prosejati.


Vegan puter umutiti sa šećerom dok ne postane penast.


Zgusnuti mleveni lan usuti u umućen puter sa šećerom i mutiti još malo. 

Dodati ekstrakt vanile.


Sad dodavati sledećim redom i sve vreme mutiti: 1/3 brašna, pola uskislog mleka, drugu trećinu brašna, drugu polovinu mleka i poslednju trećinu brašna.


Postaviti peki papirom okrugli pleh prečnika 20 cm. Sipati smesu u pleh.


Peći oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je gotovo.





Čokoladne kore:


Mleveno laneno seme pomešati sa 5 kašika vode. Ostaviti sa strane bar 5 minuta.


Brašno pomešati sa šećerom, solju, praškom za pecivo i sodom bikarbonom.


Kokosovo ulje pomešati sa 3/4 vrele vode i kakaom, tako da smesa bude glatka.


Izmešti ovo sad sa potopljenim lanenim semenom. Dodati ekstrakt vanile.


Pomešati sve sastojke sad zajedno.


Postaviti dva okrugla pleha, prečnika 20 cm, peki papirom.


Podeliti smesu u dva pleha i peći kore oko 20 minuta.


Fil od kokosa:


U jednu zdelu zbućkati sve sastojke. Izmešati ih rukama.


Odvaditi nekoliko puta po punu kašiku, da napravite nekoliko komada Almond Joy štanglica.


Umešati jednu šolju od krema za premazivanje torte - Aquafaba Swiss Buttercream-a.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Čokoladasti preliv za Almond Joy:


  • 8 kašika kokosovog ulja
  • 10 kašika kakao praha
  • 3 kašike agave sirupa

Sastojke izmešati u malenoj sosijeri i polako zagrevati dok se ne sjedine.

Prepržiti onoliko badema koliko Almond Joy štanglica želite da napravite.


Bademe umočiti u čokoladu i zalepiti na jastučiće od smese od kokosa. Sve uroniti u čokoladasti preliv, pa ostaviti na rešetku da se hladi.


Ličiće na ugarke i prvog dana će biti pomalo bezukusni i suvi, ali sutradan su divni.





Torta se filuje na sledeći način:


Na prvu čokoladnu koru stavlja se krem od kokosa.


Pa se preko tog krema stavlja žuta vanila kora, na koju se opet stavlja krem od kokosa.


Preko ide druga crna kora.


Torta se sad i odgore i sa strane premaže Aquafaba Swiss Buttercreamom, pa se stavi u frižider.


Napravi se ganaš i malo prohladi.

Ganaš se prelije preko torte. Mali deo se stavi u kesicu da bi se šaralo još malo odgore.

Ja sam krem stavila u silikonske modle u obliku srca, koje sam na desetak minuta hladila u zamrzivaču. Pa sam ih ređala povrh ganaša, zajedno sa Almond Joy štanglicama domaće izrade.

Preko svega sam još malo šarala ganašem, posula malo kokosa na sredinu i to je to.


















No comments:

Post a Comment