Saturday, November 28, 2015

radič i grilovani tofu u dekadentnoj salati

Kupila sam radić, jer je tema ovomesečne foodblogerrske igrice Ajme koliko nas je... Ne srećem ga kod nas na pijačnim tezgama, pa stoga i nije uobičajeno da ga pripremam. Sećam se iz nekih drugih vremena, njegovog gorkastog ukusa, tako sa nekih putovanja po Italiji.

Nenadano ga nađoh danas u samoposluzi, pa sam ga stavila u dekadentnu salatu, koju baš često zgotovljavamo. Pojele smo je u slast, zaista je bila izvrsna. Mislim da ću ga od sada češće kupovati.




Dekadentna salata obično ima ovih 6 sastojaka:

1. nešto zeleno, što je ovog puta bilo nešto zeleno i nešto crveno: lišće bebi spanaća, oko dve šake i pola manje glavice radiča

2. crveni luk - pola osrednje glavice isečene na polumesece
3. jabuka ili kruška - su se ovog puta pretvorile u pomorandžu, čiji se sladak ukus savršeno uklopio sa gorkastim radičem
4. nešto koštunjavo - šaka oraha
5. maslinovo ulje - ovo se ne menja
6. nešto još - grilovani tofu, 200g




Priprema:

Radič oprati i iseći, bebi spanać oprati, pa ih zajedno staviti u centrifugu za salate da se ocede.

Tofu iseći na kriške i kratko grilovati na maslinovim uljem podmazanom grilu.

Kad je tofu gotov, baciti na gril šaku oraha, da postanu sjajni i hrskavi.

Luk iseći na polumesece.

Jednu pomorandžu iseći na kriške, a drugoj iscediti sok.

Radič, bebi spanać, luk, tofu, parčiće pomorandže i orahe složiti u posudu za posluživanje.

Sok od druge pomorandže, nekoliko kašika maslinovog ulja, so, mešavinu provansalskih začina i dve kašike aćeta balsamika dobro promešati u posebnoj posudi, pa preliti preko salate. Blago promešati.




Posluženo večeras sa pohovanim šniclama, mada je ova salata obrok sam za sebe:




Ovaj post šaljem Aleksandri, autorki bloga
Vanila&Staubzucker, koja je ovog meseca, kao domaćica foodblogerske igrice Ajme koliko nas je..., izabrala radič kao temu, uz zahvalnost što me podsetila na ovu divnu namirnicu, koju smo nezasluženo prognali iz svakodnevne ishrane.






No comments:

Post a Comment