Wednesday, July 27, 2016

kolač sa višnjama, i bez glutena i bez šećera


Evo kolača bez brašna, konačno - koliko se samo dugo već nakanjujem da ga napravim. Imam podosta raznoraznih recepata i želju sve da ih probam... dobro, ne baš sve... ali bar još koji - makar dok ne potrošim ovo stevije i tapioke što sad imam...




Ovaj je kolač fini, samo nije kolačasto sladak - onako kako smo navikli. Zaslađen je stevijom, a nju je baš teško dobro dozirati, pa sam se u strahu da ne stavim previše, ipak malo preračunala... pa je ispao manje sladak nego što volimo. Nešto kao kad vam se jede čokolada, a u kući ima samo one za kuvanje - zasladite se, istina je, ali ne onako kako ste navikli.

Sve je zapravo stvar navike. Mi, po mnogima jedemo sasvim neslanu hranu - to je zato što se godinama trudim da ukus namirnice dominira jelom, a ne ukus soli... tako i u ovam kolaču šećer ne smeta da se osete ostale namirnice - u korama se jasno osete bademi i mak, krem osvežava, višnje kise, a čokolada odgore malo gorči, tek malo da kontrira kremu.






Pravila sam ga po receptu sa bloga Vitki gurman, samo se nisam držala jedne stvari - veličine pleha za pečenje. Nisam imala pleh od 16 cm... pa sam stavila u veći i kolač je ispao tanji. A sledeći put ću staviti i duplo više višanja - sviđa mi se kako se višnje slažu sa ovim kremom i čokoladom.





Potrebni sastojci:

  • 5 jaja (u originalnom receptu su 3 jajeta, ja sam pravila ovako, sa 5 - imala sam manja jaja)
  • stevija
  • 80 g crne čokolade
  • 100 g mlevenih badema
  • 2 kašike maka
  • 250 g višanja
  • 4 dl mleka
  • 30 tak grama putera
  • ekstrakt vanile... u originalnom receptu su zrna iz mahune vanile... nisam ih imala, neki sledeći put ću tako
  • 2 kašike tapioke, može i gustina, ali onda se kolač ne zove bez glutena...
  • kašika želatina







Umutiti 5 belanca sa stevijom, pa u to odati 2 kocke otopljene crne čokolade. 
Umešati 100 g mlevenih badema i 2 pune kašike mlevenog maka. 
Peče se na nižoj temperaturi dok testo ne postane čvrsto na dodir.
Očišćene višnje naređati na koru. Slobodno pustiti sok od višanja da natopi koru.
Za krem se u 4 dl mleka stavi parčence putera, doda se vrlo malo stevije i vanila, pa se to lagano podgreje. 
Umute se posebno sva žumanca i 2 kašike tapioke. 
Kad je mleko toplo, doda se kašika želatina, a onda i umućena žumanca, pa mešati sve vreme na laganoj vatri, dok se krem ne zgusne.
Dodati steviju po ukusu.
Krem se prelije preko kore i ostavi da se ohladi. Tek kad se ohladi, dodaje se glazura od 60 g crne čokolade i 15 g putera.


Ovaj post šaljem Frani, koja piše blog ŽIV - Žlicom i vilicom, a koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... za mesec januar 2017. godine, sa temom: višnje.


2 comments:

  1. Čim videh bez glutena setih se kako ga moja devojčica zove : Mama kako se zove ono od čega se naduva stomak:) Nisam neki fanatik da jedem sve bez glutena i šećera mada nikada skoro ne koristim beli šećer, belo beljeno brašno jož redje..za steviju nisam još ubedjena da je toliko zdrava. I da ne dužim super je recept i sigurno veoma ukusan.

    ReplyDelete
  2. Da... i ja imam to pitanje u sebi povodom toga hoćemo li za koju godinu shvatiti ipak da je stevija loša za nas. Ne bi bilo prvi put da se neka nova namirnica reklamira kao jako zdrava, a posle ispadne obrnuto. Ovaj je kolač ukusan, čak se sviša i onima koji su protivnici zdravijeg načina kuvanja, ali nije onog ukusa na koji smo navikli. Pretpostavljam da, posebno kad su kolači u pitanju, našim ukusima gospodare uspomene iz detinjstva, pa zato. Možda će nove generacije, onaj deo njih čije mame će spremati ovakve kolače, nositi kroz život uspomene na neke nove, ovakve, i ko zna kakve još, ukuse.

    ReplyDelete