Saturday, July 6, 2019

posna slana pita od tikvica


Jednostavna priprema i ukus je koji, nama ljubiteljima tikvica, odličan, garantuju da će se ova pita naći na meniju još ko zna koliko puta. Ovog puta nisam ni malo eksperimentisala sa začinima, pustila sam da ukus tikvica i dinstanog luka preovlada. Već vidim da bi sa malo tofua u filu bila raskrošna...




Tikvice obožavamo, a nisam do sada nikada pravila pitu sa tikvicama. Nema za to posebnog razloga. Nismo imali običaj da je pravimo u kući, nisam nikada naletela na recept, niko od mojih prijatelja je ne pravi...eto samo nekih od razloga. 
A ovih dana se eto desilo da neke tikvice čame u frižideru, odmah do kora za pitu, pa eto.  Zapravo, planiram je već danima, samo smo nešto usporene. Raspust je, pa konačno i možemo. Popravljamo po kući neke stvari koje čekaju na to već poduže. Ivona je dobila posao, seli se u Nemačku, pa se mazuljamo još malo, dok je slobodna za to. Ja sam već pun mesec u pokušaju da manje jedem - opet. Prija mi da se držim pravila nedijete, da menjam iz dana u dan grupu namirnica koju jedem. I prestala sam da pijem kafu. Raspust je idealan period za to odvikavanje, to jest na navikavanje na zdraviju naviku. Jer počela sam da pijem kafu kad god ne znam šta ću sa sobom. Nema potrebe.

Pita je odlična ispala. Još jedna od onih sasvim jednostavnih, a vrlo ukusnih.



Upotrebljeni sastojci:
  • oko 300 g kora sa speltom ili nekih drugih, po volji
  • oko 1,2 kg oljuštenih tikvica
  • oko 100 ml ulja
  • peruške od dve veze mladog luka, ili jedan crni luk
  • kašikica soli, ili više - mi jedemo popriično neslano
  • pola kašičice bibera


Očistiti i izrendati tikvice, posoliti malo i ostaviti da odstoje dok se luk izdinsta.

Luk iseckati, pa staviti da se prodinsta na malo vode i pola količine uljaKada sva voda ispari, još malo prokrčkati luk na ulju, da zasladi, pa skloniti sa vatre.

Uključiti rernu na 200°C.

Ocediti tikvice rukama, vodu ne bacati. Dodati oceđene tikvice u disntani luk. Pobiberiti.

Vodu od tikvica umešati u ostatak ulja.

Jednu koru premazati mešavinom vode i ulja, pa na nju staviti drugu koru. Dve trećine druge kore posuti mešavinom tikvica i luka. Uviti pitu, od dela gde je fil. nenafilovan deo kore premazati mešavinom ulja i sok od tikvica, kao i pitu odgore.

Iseći na parčiće.



Staviti da se peče pola sata ili koji minut duže, zavisno od rerne. Pita je pečena kada kore dobiju laganu smeđu boju. 



Na netu ima mali milion recepata za pitu sa tikvicama. Iskreno, to me iznenadilo. Ovog puta sam rešila da pratim ovaj. Ne mogu da verujem da ovo nisam pravila ranije.






2 comments:

  1. Fantastičan recept! Pravila sam ga danas i super je ispalo! 😄👌🏼❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno što ste mi javili! Ovo nije pita koju pravim često, ne stiže na red... a jako mi je fina i drago mi je da delite sa mnom mišljenje o njoj.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...