Veganski komisbrot koji je apsolutno savršen. Ni premekan ni prephak - tačno kako treba. Jedva da se malo mrvi, što je ogroman uspeh kad shvatiš da u njemu nema jaja.
Pošteno sam ga napunila suvim voćem - stavila sam sve što sam imala u šteku, osim urmi, njih se nisam na vreme setila.
Pravila sam običan komisbrot sa belancima, doduše dosta davno - i bio je jako lep. Ličio je na onaj iz detinjstva.
Nisam o komisbrotu ni mislila - sve do jutros, kad je Vesna objavila na fejsu, u grupi Kad mama kuva veganski, svoj ovaj recept. Čim sam ga videla, tako sam znala da ću ga odmah praviti i to odmah se i desilo bukvalno kroz pola sata.
Danas mi dolazi kuma, što znači da na meniju mogu biti jela koja volim. Moja deca ne vole suvo voće u kolačima. Ovo je sada nadoknada za sve kolače u kojima su mi nedostajale grožđice.
Kažem ja kumi, kad smo pojele prva dva parčeta - pa ovo je savršeno!
Kaže ona, - nije savršeno, spektakularno je.
Stvarno jeste. Kolač je izvrstan. A kada shvatiš da u sastojcima nema jaja, postane nestvarno divan.
Potrebni sastojci:
- 2 ½ šolje brašna
- ½ šolje šećera
- 1 šolja soka od pomorandže ili, ako ga nemate u rano jutro i mrzi vas da odete do prodavnice - dve samlevene nektarine sa centimetar debelim parčetom đumbira su savršena zamena... ili, shvatili ste - od volje vam. Mada, Vesna - Filipova baka, foodblogerka koja piše blog Neštio kipi - ništa strašno, čiji je ovo recept, tvrdi da je najbolji sa sokom od pomorandže.
- ½ šolje ulja
- 1 prašak za pecivo
- suvo voće i orašasti plodovi po izboru - ja sam stavila dve vrste suvog grožđa, brusnice, suve šljive, suve kajsije i suve smokve...e sad, kako su se kajsije, šljive i smokve, sasušile, čekajući dugo na ovu priliku, malo sam ih potopila u kumin liker od višanja. Oko trećinu šolje likera sam usula. Karambol od ukusa ima da dobijem... pomislila sam dok sam sipala liker. I bila sma u pravu. dašak đumbira, dašak likera, smokve, šljive, maslinovo ulje, šećer... razvije se aroma karamele ...mmm...
- kašika čia semenki - tek onako, jer volim da ih dodajem u svaki posni kolač, a i potapala sam voće u liker, pa sam narušila odnos iz originalnog recepta - po Vesninom originalnom receptu ne mora
Koliko se suvog voća stavlja? Koliko stane. Vidite na slikama da sam stavila dobre dve šolje suvog voća i oraha. Orahe sam malo prepržila, pa iseckala. Može i manje sigurno, ukoliko niste ljubitelj suvog voća u kolačima. Mada, tada verovatno ni nećete hteti da se petljate sa ovim receptom. Ja volim ovako.
Iseckano suvo voće uvaljajte u brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Dodajte šećer i ulje.
Bravo Kato,drago mi je da ste uživale! Kakva reklama za moj jadni blog :-)
ReplyDeleteKolač je fenomenalan, blog ti je odličan, recepti su super i jedva čekam da još koji isprobam. Mi smo mala blogerska zajednica - broj pregelda stranica je kod većine baš mali - tako da smatram da bismo trebali da reklamiramo jedni druge kad god stignemo. Na žalost, to ne radimo. Čak smo i one igrice prestali da igramo, a to je bilo baš lepo.
ReplyDeleteMožda bi ih trebalo obnoviti? Dosta je blogreki koje su počele kad i ja, oduševljena sam njihovim napredovanjem, što imaju dosta sponzora, što im se uloženi trud danas isplaćuje. Zbilja su mnogo radile, divim im se!
DeleteBojim se da je blog prevaziđen. Sada su video blogovi aktuelni. I video snimci recepata. Za to treba vremena i strpljenja i opreme. meni je blog hobi - mesto gde skupljam, sebe radi, recepte koje želim da napravim, jer volim da kuvam i da jedem. Divim se onima koji su napraili posao od svog bloga - svaka čast. mene moja energija nije tamo odvela...
DeleteA ima sad na instagramu igrica... šta znam, ni tamo mi se ne da. probala sam, ali nikako mi ne ide.