hrono


Pravila hrono ishrane razlikuju se u zavisnosti jeste li u restriktivnom periodu ili van restrikcije.

Restriktivni period traje najmanje 28 dana od početka uvođenja hrono ishrane, jer toliko je potrebno da se organizam oslobodi od toksina nagomilanih pogrešnom kombinacijom hrane u našoj običnoj ishrani. Restriktivni period bi trebao da traje sve dok se ne oslobodite viška kilograma, ukoliko ih imate. Posle njega se prelazi na pravila koja važe van restrikcije.

Pravila u restrikciji:


1. Obavezna su tri obroka: doručak, ručak i večera, što znači da se obroci ne smeju preskakati. 
2. Razmak između obroka je od najveće važnosti i treba da traje od 5,5 do 6 sati. U tom periodu se ne jede NIŠTA! Sme da se pije samo voda, limunada bez šećera, nezaslađeni biljni čaj i kafa bez ikakvih dodataka. Za kafu postoje dodatna pravila: dopuštene su do dve kafe dnevno i to jedna, 15 minuta posle doručka i druga, 15 min posle ručka. Takođe, pola sata pre i pola sata posle obroka su zabranjeni bilo kakvi drugi napici. Sokovi i gazirana pića nisu uopšte dozvoljeni. Kisela voda se može piti do 2 čaše na dan. Alkohol nije dozvoljen, sem crnog vina, do 4 caše nedeljno, isključivo uz ručak.
3. Ujutru, na prazan stomak se pije topla limunada ili biljni čaj, pa nakon pola sata sledi doručak. Doručak je nabolje uzimati u periodu od 8 do 10h.
4. Na spavanje se ide tek kad prođe bar dva sata nakon večere.
5. Količina hrane u jednom obroku je neograničena. Ipak, ne treba zaboraviti na umerenost.
6. Konzumiranje šećera nije dozvoljeno. To uključuje i voće, koje se jede isključivo za popodnevnu užinu. Sme se koristiti stevija kao zaslađivač.
7. Avokado sme da se jede za sva tri obroka.
8. Belo pšenično brašno nije dozvoljeno. Dozvoljena brašna u restrikciji su ovseno, heljdino, speltino, ražano, ječmeno, amarant, kinoa. Sva testa se jedu samo za doručak. Takođe je dozvoljena upotreba celih zrna tih istih žitarica, kao i ovsenih mekinja, ali pahuljice bilo koje vrste zu zabranjene. 
9. Susam, laneno seme, golica, kim se koriste za doručak kao dodaci pecivu i hlebovima.
10. Masnoće koje se koriste za pripremu hrane su: svinjska mast, ulje od koštice grožđa, kokosovo ulje, puter, dok se hladno cedjena ulja koriste za salate, nikako pri termičkoj obradi namirnica. Pošto puter spada u masnoće, može se kombinovati sa mlečnim proizvodima za doručak. Dozvoljen količina putera je 20 g po obroku.
11. Mlečni proizvodi se jedu isključivo za doručak, najviše 3 puta nedeljno. Dozvoljeni su: kiselo mleko, domaci kefir, mlada mocarela, sitan sir, kajmak i feta sir. Pavlaka i grčki jogurt smeju se jesti samo ponekad. Mleko i jogurt nisu dozvoljeni.
12. Jaja se smatraju veoma zdravim. Celo jaje se može jesti za doručak. Za ručak i večeru su dozvoljena samo belanca. Ipak treba voditi računa da nije dozvoljeno pojesti više od 14 jaja nedeljno. Ukoliko postoji problem sa povišenim holesterolom, ta granica pada na 5 jaja nedeljno.
13. Jaja i mlečni proizvodi se ne mešaju.
14. Mesne prerađevine - pečenica, pršuta, slanina, čvarci, pileća prsa, šunka… - jedu se samo za doručak i smeju se kombinovati sa jajima, kao i sa mlečnim proizvodima.
14. Crveno meso se jede samo za ručak. Dozvoljena su sva crvena mesa: svinjsko, juneće, goveđe, konjsko... Dozvoljeno je za ručak pojesti i belo meso ili neku masniju ribu. Pileće belo meso, ćureće belo meso, riba i belanca se jedu za večeru. Nije dozvoljeno u jednom obroku mešati više vrsta mesa.
15. Povrće je dozvoljeno pripremati na sve moguće načine. Smatra se ipak da je sirovo najzdravije. Za ručak je dozvoljeno svo povrće, dok je za večeru dozvoljeno samo belo i zeleno. Cvekla, šargarepa i celer se jedu isključivo sveži.
16. Povrće bogato skrobom - krompir, grašak, boranija, pasulj, a tu spada i pirinač, nisu dozvoljeni u periodu restrikcije.
17. Sirće se u hrono ishrani ne koristi. Umesto njega salata se začinjava limunom.
18. Dozvoljeno je koristiti sve začine, pri čemu treba koristiti samo morsku i himalajsku so, kao i Kulinat natur začin.

19. U restrikciji eliminišite iz ishrane slatkiše, voće i žestoka alkoholna pića. Ovo ima za cilj da smiri aktivnost pankreasa i smanji varijacije insulina koji je odgovoran za sveukupan metabolizam. Tek po isteku restriktivnog perioda dozvoljava se „slatka užina“ i to: u letnjem periodu od 17-19h, a u zimskom od 16-18h, kada je dozvoljen unos crne čokolade ili zdravih slatkiša u ograničenim količinama! 

20. Ako postoji POJAČANA POTREBA ZA SLATKIM, može se pojesti šaka badema, bez obzira na doba dana.
Predlozi iz Katinog špajza za hrono obrok:


No comments:

Post a Comment