Sunday, May 3, 2020

posne projice sa tikvicama


Palenta je hrana za dušu - rekla mi je jednom žena koju sam smatrala veoma mudrom. Istina je, palenta ume da umiri i zagreje. Tako smo ovog kišnog jutra, kojeg li već po redu, karantinskog vikenda, grejale dušu ovim, spolja hrskavim, a iznutra divno mekim zalogajima.



Proje nikad dosta. Makar na našoj trpezi.
Pošto ne kupujemo hleb, a projekat sa domaćim kvascem ide baš, baš... pa baš traljavo, pribegavamo proji svako malo. I nikako nam nije dosadila.

Evo koje sam do sada posne proje pravila:


A u šteku je još pregršt recepata...





Potrebni sastojci:
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 50 g palente
  • 250 g belog brašna
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 350 ml kisele vode
  • 1 kašika čia semenki
  • 300 g izrendanih, pa oceđenih tikvica
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika sirćeta
  • semenke po želji - susam, suncokret, seme koprive



Čia semenke prelijte sa 3 kašike vrele vode i ostavite da se natope, bar pola sata. 

Zagrejte rernu na 200°C.

Sve sastojke uspite u jednu posudu i dobro izmešajte. 

Modle za mafine pouljite i pospite kukuruznim brašnom.

Sipajte smesu u modle, pospite odgore semenkama po želji i ubacite u već zagrejanu rernu.
Posle dvadeset minuta pogledajte jesu li projice gotove.






Inspiraciju za recept našla u Začaranoj kuhinjici.







No comments:

Post a Comment