Šta ćemo za večeru? - mamino pitanje tih nekih sedamdesetih zimskih večeri, dok smo pored kaljeve peći radili domaći, zapravo je značilo: Koje nasuvo večeras želite? Sa sirom, orasima ili makom? Nisam više sigurna da li smo uopšte znali šta je pasta i da li je brokoli već postojao, jer u našim baštama nije, ili su ga 'izmislili' kasnije. Koji god da ga je marketing stavio na naše tanjire, hvala mu za proterivanje monotonije.
Današnji brzi ručak: brokoli pasta + tunjevina iz konzerve = (ne baš sasvim suvo) nasuvo sa tunjevinom i brokolijem.
Za pripremu ovog jela dobro bi bilo imati sledeće sastojke:
- 300 grama paste
- osrednji brokoli
- čen belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- na vrh noža čili papričica
- pola šolje rendanog parmezana
- so i biber po ukusu
- dobro oceđen od ulja sadržaj jedne konzerve skroz sitne tunjevine
- par maslina (opciono)
Uskuvajte vodu u povećem loncu i stavite u nju brokoli da se skuva. Prvo kuvajte nekoliko minuta samo stabljike i lišće, pa dodajte i cvetiće.
Kad omekša, izvadite ga, odvojite pola šolje te vode za kasnije, pa ubacite pastu i skuvajte je al dente.
U velikom voku zagrejte maslinovo ulje, ubacite usitnjen beli luk i čili i dinstajte oko minut, tek da omekšaju i puste aromu.
Dodajte brokoli (ja sam listove ispasirala u bebi blenderu, a stabljike usitnila na kockice) i dobro ga umešajte sa uljem, ali ne duže od minut dva.
Dodajte pastu, tunjevinu, pola parmezana i vodu koja je preostala od kuvanja brokolija. Voda se dodaje postepeno, uz mešanje, dok sos ne počene da prianja uz pastu.
Posuti preostalim parmezanom i poslužiti odmah.
No comments:
Post a Comment