paprikaš od zeca na Lacikin način


Donela nam kuma onomad smrznutog zeca. A sad došla moja mama da uživa u srednjoj unuci koja nam je na raspustu pred odlazak u svet. I u tom čistom uživanju, baka nam je pravila paprikaš na način njenog virtuelnog učitelja Laci bačija.




Potrebni sastojci:


  • 1,5 kg zečetine isečene na komade pogodne za paprikaš
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 glavica običnog crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 paprike babure
  • 2 šargarepe
  • 1 veći paradajz
  • kašika aleve paprike
  • začin od suvog povrća po ukusu
  • biber
  • 2-3 lovorova lista
  • oko 1 dl crnog vina
  • 1 kašika kurkume
  • nekoliko kašika ulja




Važno je da se povrće - luk i paprika seče na krupnije komade, dok se paradajz isecka na što je manje moguće kockice. 
Šargarepa se iseče na kolutove, a beli luk se sitno isecka. 

Prvo se na ulju, veoma kratko isprže ti veći komadi luka, i crvenog i crnog. Zatim se doda paprika, malo se poprži sa lukom i na kraju se prži i šargarepa, a potom i paradajz.
Pospe se sve alevom paprikom, suvim začinom i nalije toplom vodom koliko da ogrezne.
Sve se promeša i tada se doda meso, poklopi se kuva na tihoj vatri krčka oko dva sata, dok meso ne omekša.
Na pola kuvanja ulije se crno vino, a na samom kraju i kurkuma.





Ovako pripremljeno meso bilo je začuđujuće meko. Ja sam do sada obično (i to nebrojeno puta) pravila paprikaš tako što prvo kratko sa svih strana propržim kockice mesa, da bi sok ostao u svakoj kockici. I ne mogu da kažem, voleli smo taj način. I taj naš običan način uglavnom je podrazumevao da luku izdinstamo dušu. I isto smo bili jako jako, baš jako zadovoljni takvom pripremom. I sad ovo Laci bačijevo kratko prženje velikih komada luka i malecnih komada paradajza prosto nije smelo biti ovoliko ukusno. A bilo je. Meso je bilo jako meko, a svi ti veliki komadi povrća izvrsno ukusni u tim sokovima koju je zečetina sa vinom i povrćem napravila. 










Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...