Treći dan drugog četvorodnevnog ciklusa un-dijete očekuje od nas da danas jedemo ugljene hidrate sa povrćem. A ništa nije jednostavnije - a ni ukusnije - od paste sa obiljem pečenog povrća. Dodala sam i sos od karfiola i vrganja, mada može i bez njega. Ovo jelo je veoma ukusno kada je toplo, ali i kada je hladno - tada se može poslužiti kao salata.
Inspiraciju sam pronašla u svom starom kuvaru: Pasta Bible by Jeni Wright. To je knjiga iz moje poveće zbirke kuvara na kojoj se sasvim jasno vidi koliko puta je otvarana. Prepuna je beležaka, papirića sa podsetnicima i zamašćenih stranica od hitnog posezanja za njom u sred pripreme nekog jela sa pastom.

Ima naravno mnogo zanosnijih pasta kuvara od ovog, ali ovaj pleni svojom jednostavnošću - svi recepti u njemu su sasvim lagani za izradu i zaista ukusni. Zapravo je ovaj hvalospev nevažan potpuno - ovaj je kuvar moj stari drugar, a krije u sebi i meni poseban dragulj: najbolji recept za lazanju koji sam ikada probala, videla, čula za, pravila... - lazanju od tikvica i pečuraka. Na žalost u nju ide sir, tako da će malo sačekati dok završimo ovaj projekat sa un-dijetom, a onda ćemo se sladiti, nadam se ponovo uz neko veće društvo, kao što smo to nekada...
Potrebni sastojci:
- crvena paprika, očišćena i isečena na krupije kockice
 - zelena paprika, očišćena i isečena na krupnije kockice
 - patlidžan, isečen na kockice
 - tikvica nasečena na kolutiće
 - 100 g šampinjona, presečenih na četvrtine
 - crveni luk isečen na polumesece
 - 1 manji karfiol
 - desetak grama suvih vrganja
 - 5 čenova belog luka
 - nekoliko parčića sušenog paradajza, isečenog na trake
 - veza svežeg peršuna
 - kašikica suvog origana
 - so i biber
 - 3 šolje suve testenine
 - 6 kašika dobrog maslinovog ulja
 
Rernu zagrejati na 190°C.
Nasečene paprike, patlidžan, šampinjone, luk i tikvice proprati u ledeno hladnoj vodi, ocediti i staviti  u veliku posudu za pečenje. 
Trake sušenog paradajza pomešati sa 3 čena seckanog belog luka i tri kašike ulja, pa to preliti preko povrća.
Posuti sve seckanim peršunom i suvim origanom. Posoliti i pobiberiti i dobro izmešati.
U međuvremenu skuvati karfiol i suve vrganje u sasvim malo vode, posoliti, pobiberiti i izblendati sa 3 čena belog luka u blenderu, tako da se dobije tekstura sosa.
Skuvati pastu po uputstvima na pakovanju. Procediti je i umešati u vrelo povrće kad se izvadi iz rerne. 
E sad, ovo je bilo zaista ukusno. Mleveni karfiol sa vrganjima i belim lukom je stvarno lepo kremast i sasvim ukusan sos. Opet, moglo je i bez njega. Doduše, povrće ne izgleda ni blizu kao sa slike u knjizi. Izgleda da se nisam baš dobro razumela sa rernom, nekako se povrće u njoj smuljalo, biće da je temperatura bila niža nego što je trebalo.






Mmmm, sve izgleda vrlo fino, socno i ukusno!:))
ReplyDeletethanks, a da znaš da jeste bilo ukusno, ispala je dobra fora ubaciti testeninu u tepsiju gde se peklo povrće, da upije sve sokove...
ReplyDelete