Saturday, August 27, 2016

komisbrot sa kikirikijem, čokoladom i suvim grožđem




Evo još jednog kolača sa neobičnom kombinacijom sastojaka koje svi volimo. Pravila sam ga za Ivoninu žurku pred odlazak na koledž. Nisam baš bila sva svoja - od mešavine radosti što mi dete odlazi na lepo mesto i tuge što odlazi. Pa nisam slikala... a odlično izgledaju parčići kad se iseku - vide se komadiči čokolade... i kikirikija... A i veoma je ukusan.



Potrebni sastojci:


  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike ulja
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g kikirikija
  • 50 g suvog grožđa
  • 2 kašike ruma


Kikiriki malo prepeći u rerni ili u tiganju. Prohladiti ga i naseckati.

Čokoladu iseći na sitne kockice.

Suvo grožđe preliti rumom. Ukoliko ne volite rum, može se staviti i u konjak ili samo potopiti u toploj vodi oko 5 minuta. Ocediti ga i sa čokoladom i kikirikijem pomešati u brašno.

Umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodavati postepeno šećer, stalno muteći, zatim dodati i ulje. Isključiti mikser, dodati brašno sa sastojcima, pa varjačom pažljivo izmešati.


Masu izručiti u kalup, koji je podmazan uljem i posut brašnom.

Peći u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180°C.

Ohlađen komisbrot seći na tanke šnite.

Ovaj je recept objavila Dragica Lovčević iz Šapca, na facebook grupi Od Vardara do Triglava.





No comments:

Post a Comment