pile u mleku




neverovatno slasno jelo: mleko, korica limuna, beli luk, ruzmarin i muškatni orah - neobična kombinacija sastojaka daju piletu prefinjenu aromu








potrebni sastojci, prema sajtu na kom sam pronašla recept:


  • pile od kilo i po do dve kile
  • pola litre neobranog mleka, što masnije to bolje
  • korica od dva limuna, sastrugana ljuštilicom za povrće
  • četvrt šolje ruzmarina - ja sam stavila polovinu ove količine, u strahu da će ukus biti prejak - i ova se količina pokazala dovoljnom
  • nekoliko kriški putera, ili nekoliko kašika ulja
  • muškatnog oraha po ukusu
  • soli i bibera po ukusu
  • oko 100g slanine narezane na kockice
  • desetak čenova belog luka, neoljuštenih




postupak pripreme je krajnje jednostavan

pile se uroni u mleko, ostali sastojci se pobacaju oko njega, zdela se poklopi ili uvije u foliju i gurne u rernu na oko 200 stepeni







posle oko sat vremena, izgleda ovako:




tada se prevrne i dopeče u rerni


miris koji se širi kućom je božanstven, ukus mora da se proba da bi se poverovalo... svaki od sastojaka suptilno ispusti svoju aromu, meso je meko, mirisno i slasno, zaista divno






danas je ovo pile posluženo sa 'hasselback' krompirom... bio je to savršen ručak





Ovaj post šaljem Mariji koja piše divan blog Mirisna teka, i koja je kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., ovog meseca (mart 2016.) izabrala muškatni orah za temu igre.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...