Sunday, May 3, 2015

šampinjoni: krem čorba i sos


kad pitate dete šta bi želelo za nedeljni ručak, i ne dobijete Ne znam za odgovor, to se zove komunikacija!

i ponekad  ovako izgleda: dva suštinski ista jela za jedan obrok

krem čorba od šampinjona i sos od istih

prave se baš lako... do pola posla čak u istoj šerpi...






dve glavice luka, dva paketa šampinjona - izdinstati na nekom ulju (palmino danas opet bilo pri ruci)
začinite (so, biber, neka zdravija varijanta 'Vegete'...)


pa posao podelite na dve šerpe:


No1. za krem čorbu:


  • oko pola litre vode uskuvati
  • umešatii dve pune kašike Gustina razmućenog u pola dl hladne vode
  • dodati polovinu izdinstanih pečuraka (ne smetaju ni vrganji ili neke druge mirisnije šumske pečurke, mada nisu neophodne), koje ste izmiksali štapastim mikserom ili u blenderu
  • začiniti po volji - danas dodala neku Provansalsku mešavinu začina... ispalo sasvim ok
  • dodala sam i 2 kašike sojinog mleka u prahu, to čorbi da belju boju i malo kremastiju teksturu





No2. za sos od šampinjona:
  • na 2 kašike ulja napraviti zapršku sa 2 kašike belog brašna
  • dodati oko 2 dl tople vode, mešati da se ne zgrudva
  • dodati izdinstane šampinjone
  • začiniti po ukusu - malo peršunovog lista, recimo


poslužiti uz...(pusiti mašti na volju, ili ne - kao što danas nismo, samo smo ispekle krompir)