Sunday, June 21, 2015

gooseberry cheese cake


tj. čizkejk sa ogrozdom

sećate li se ogrozda?
kisele male dlakave kuglice, koje smo brali po ivicama bakinih bašta
za dugih letnjih raspusta
nikad nemajući strpljenja da dočekamo da sazri




Oduševila sam se kad sam neki dan pronašla ogrozd na bežanijskoj pijaci. I to čak dve vrste, stari, poznati - zeleni, dlakavi, kiseli i neku novu vrstu - rezultat kalemljenja ogrozda i ribizle, ili već čega god li ... u svakom slučaju nekih crvenih kiselkastih bobica.





Dugo nisam pravila čizkejk. Iz prostog razloga - posuda u kojoj ga pravim bila dugo kod Dobrile, još od neke davne žurke na koji sam, naravno, u njoj nosila čiz... i nikako nije uspela da se došeta sama kući. A sad su se zvezde prosto poravnale, iz čista mira, Dobrila neki donela posude... i eto, nije bilo više izgovora, smešio se čiz.

Obično ga pravim po receptu koji mi je davnih dana preporučila Anabela, sa Coolinarike... CHEESE CAKE - najbolji koji sam probala, uz neke sitne modifikacije... Svaki put bude odličan.




potrebno je:

za gornji fil od voća:


  •  oko pola kile voća
  • 8 kašika šećera
  • 2 dl, ili manje, vode
  • 1 kesica želatina
za beli fil:
  • 2 a la kajmaka (mlekare Šabac) ili pola kile nekog neslanog sira 
  • 250ml slatke pavlake
  • 8 kašika šećera u prahu
  • 1 vanil šećer
  • 1 kesica želatina
za koru:
  • 300g mlevene plazme
  • oko 1dl jogurta




Smesa za koru se priprema lako. Pomeša se jogurt sa plazmom.
Ako mislimo da će kolač nešto duže stajati, što kod nas nikada ne postigne, onda je možda mudrije praviti koru po originalnom receptu sa 160 g putera i 5 kašika mleka, umesto jogurta.
Ovako je jednostavnije, jeftinije i kora je laganija.





Beli fil se pravi tako što se prvo umuti sir (ovog puta 'a la kajmak') sa 8 kašika šećera u prahu i vanil šećerom. Tome se doda želatin pripremljen po uputstvu na kesici, dok je još topao. Posebno se umuti slatka pavlaka, spoji sa smesom sira i šećera, sve se izruči na prohlađenu koru i ostavi oko pola sata u frižider da se ohladi.




Fil od voća se priprema tako što se šećer, voće i malo vode kratko prokuvaju - par minuta svega. U to se umeša želatin pripremljen po uputstvu iz kesice, sve se ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi, pa se prelije preko fila od sira.
Fil od voća ume da zbuni, zapravo se svaki put pitam jesam li ga napravila preretko, ali se - isto tako - svaki put stegne.

Kolač se hladi u frižideru par sati, i još otprilike toliko opstane...
Ovaj put sam kuvala odvojeno fil od zelenih ogrozda, odvojeno fil od crvenih, ali je nekom magijom i onaj od zelenih baš pocrveneo. Oba su bila taman kako treba, mešavina kiselkastog i slatkog ukusa koji prija na čizkejku.









No comments:

Post a Comment