nekada smo i ovako zvali karfiol
mnogima bilo potpuno nevažno
sećam se koliko sam volela da čitam Svijet, ono davnih osamdesetih, imao je baš dobre članke
mirisao je na Evropu i svet
... kako je to daaavno, davno bilo
kao u nekom sasvim drugom životu
u nekom sasvim drugačijem svetu zasigurno
današnji ručak izrodio iz nekog davnog recepta za gratiniranu cvjetaču
i potrebe za laganim obrokom za devojke i mene
karfiol, šargarepa, brokoli i tofu
zapečeni u rerni
ništa prostije
a slatko
za dan u kome se preskače meso
iz raznih razloga
kako se pravi?
povrće se skuva na pari - jedan manji karfiol, par šargarepa i pola kese smrznutog brokolija (toliko bilo na dohvat ruke, naravno, može i više, a može i bez njega)
... pa se preruči u vartostalnu zdelu
doda se tofu iseckan na kockice
sve se polije bešemelom
pospe prezlama
može da se narenda malo sira, a i ne mora
i zapeče u rerni, 200 stepeni, oko pola sata
poslužili danas uz salatu od krastavaca i rižu sa kurkumom
divan junski dan
i lagani ručak
a evo i recepta za bešemel
ja sam koristila sojino mleko u prahu, razmućeno u vodi u kojoj se povrće kuvalo:
BEŠAMEL UMAK
SASTOJCI ZA 600 ml UMAKA:
600 ml mlijeka
4 klinčića
1 lovorov list
prstohvat muškatnog oraščića
30 g maslaca ili margarina
30 glatkog brašna
sol, papar
4 klinčića
1 lovorov list
prstohvat muškatnog oraščića
30 g maslaca ili margarina
30 glatkog brašna
sol, papar
PRIPREMA:
Mlijeko stavite u posudu, dodajte klinčić, lovorov list i muškatni oraščić. Neka zakuha pa sklonite s vatre i ostavite 15 minuta. U drugoj posudi zagrijte maslac ili margarin i polako umiješavajte brašno da dobijete gustu smjesu. Uz miješanje pržite 1 minutu. Skinite s vatre i postupno dodavajte mlijeko uz miješanje. Zatim vratite na vatru, miješajte i čekajte da se zgusne. Na kraju posolite i popaprite po želji.
Recept preuzet sa www.gurmanoteka.com
No comments:
Post a Comment