Thursday, July 23, 2015

zapečena testenina sa piletinom i sušenim paradajzom u sosu od vrganja

mirisalo je tako zanosno da sam jedva čekala da završim fotografisanje, a kad sam počela da jedem, ništa više nije bilo važno, nijedna reč, ni fotografija ne mogu dočarati ukus ovog jela

a radi se o običnim taljatelama u sosu od vrganja sa malo pilećeg belog mesa i sušenim paradajzom

biće da je do paradajza koji se juče i danas sušio na mom novobeogradskom krovu...





ovo radim prvi put, i osećam se užano glupa što je tako

jer je strašno lako, a sušeni paradajz u teglicama je skuplji od zlata i nije ga lako ni pronaći...

ako se pitate kako je lako, evo ovako: na blogu Gaga u kujni je sve lepo objašnjeno, pa pogledajte i iskoristite ovo sunce na koje se toliko žalimo ovih dana... za jedno popodne imaćete nekoliko teglica neobično ukusne zimnice

dakle, skoknula do krova po jedan sastojak, a ostali su:



pileće grudi jednog pileta
6 kašika putera
kašika maslinovog ulja
taljatele, pola pakovanja
4 čenja belog luka
1 crveni luk
šaka sušenih vrganja
kašika brašna
6 šolja mleka
100 g gaude
50 g parmezana
i
2 osušena paradajza, to je desetak parčića iz tepsije sa gornje slike






priprema:

  • beli luk se isecka na listiće i prodinsta na puteru
  • u to se doda kašika brašna, kratko proprži
  • i zaliva postepeno mlekom, dok se ne ukuva sos


  • prethodno potopljeni vrganji se izblendaju u kašu
  • pa se dodaju u smesu mleka i brašna
  • začini se po ukusu, ja sam stavila samo so i biber

  • luk se iseče na četvrtine, listići se razdvoje i proprži se na malo ulja u gril tiganju
  • desetak parčića sušenog paradajza se isecka na trake



  • pola pakovanja taljatela se na nekoliko minuta spuste u kipiću posoljenu vodu, tek da testenina postane elastična
  • zatim se ispere pod mlazom hladne vode, da bi se proces kuvanja zaustavio


u malo nauljenu vatrostalnu posudu izlije se testenina

prelije se vodom u kojoj su se natapali vrganji, tek da voda prekrije dno

preko testenine se poređaju parčići piletine, grilovani luk, trake sušenog paradajza


sve se zalije sosom

pospe ribanim sirom i parmezanom



i gurne u rernu na 180 stepeni na pola sata, prekriveno peki papirom