a radi se o običnim taljatelama u sosu od vrganja sa malo pilećeg belog mesa i sušenim paradajzom
biće da je do paradajza koji se juče i danas sušio na mom novobeogradskom krovu...
ovo radim prvi put, i osećam se užano glupa što je tako
jer je strašno lako, a sušeni paradajz u teglicama je skuplji od zlata i nije ga lako ni pronaći...
ako se pitate kako je lako, evo ovako: na blogu Gaga u kujni je sve lepo objašnjeno, pa pogledajte i iskoristite ovo sunce na koje se toliko žalimo ovih dana... za jedno popodne imaćete nekoliko teglica neobično ukusne zimnice
dakle, skoknula do krova po jedan sastojak, a ostali su:
pileće grudi jednog pileta
6 kašika putera
kašika maslinovog ulja
taljatele, pola pakovanja
4 čenja belog luka
1 crveni luk
šaka sušenih vrganja
kašika brašna
6 šolja mleka
100 g gaude
50 g parmezana
100 g gaude
50 g parmezana
i
2 osušena paradajza, to je desetak parčića iz tepsije sa gornje slike
priprema:
- beli luk se isecka na listiće i prodinsta na puteru
- u to se doda kašika brašna, kratko proprži
- i zaliva postepeno mlekom, dok se ne ukuva sos
- prethodno potopljeni vrganji se izblendaju u kašu
- pa se dodaju u smesu mleka i brašna
- začini se po ukusu, ja sam stavila samo so i biber
- luk se iseče na četvrtine, listići se razdvoje i proprži se na malo ulja u gril tiganju
- desetak parčića sušenog paradajza se isecka na trake
- pola pakovanja taljatela se na nekoliko minuta spuste u kipiću posoljenu vodu, tek da testenina postane elastična
- zatim se ispere pod mlazom hladne vode, da bi se proces kuvanja zaustavio
u malo nauljenu vatrostalnu posudu izlije se testenina
prelije se vodom u kojoj su se natapali vrganji, tek da voda prekrije dno
preko testenine se poređaju parčići piletine, grilovani luk, trake sušenog paradajza
sve se zalije sosom
pospe ribanim sirom i parmezanom
i gurne u rernu na 180 stepeni na pola sata, prekriveno peki papirom