neverovatno slasno jelo: mleko, korica limuna, beli luk, ruzmarin i muškatni orah - neobična kombinacija sastojaka daju piletu prefinjenu aromu
potrebni sastojci, prema sajtu na kom sam pronašla recept:
- pile od kilo i po do dve kile
- pola litre neobranog mleka, što masnije to bolje
- korica od dva limuna, sastrugana ljuštilicom za povrće
- četvrt šolje ruzmarina - ja sam stavila polovinu ove količine, u strahu da će ukus biti prejak - i ova se količina pokazala dovoljnom
- nekoliko kriški putera, ili nekoliko kašika ulja
- muškatnog oraha po ukusu
- soli i bibera po ukusu
- oko 100g slanine narezane na kockice
- desetak čenova belog luka, neoljuštenih
postupak pripreme je krajnje jednostavan
pile se uroni u mleko, ostali sastojci se pobacaju oko njega, zdela se poklopi ili uvije u foliju i gurne u rernu na oko 200 stepeni
posle oko sat vremena, izgleda ovako:
tada se prevrne i dopeče u rerni
miris koji se širi kućom je božanstven, ukus mora da se proba da bi se poverovalo... svaki od sastojaka suptilno ispusti svoju aromu, meso je meko, mirisno i slasno, zaista divno
danas je ovo pile posluženo sa 'hasselback' krompirom... bio je to savršen ručak
Ovaj post šaljem Mariji koja piše divan blog Mirisna teka, i koja je kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., ovog meseca (mart 2016.) izabrala muškatni orah za temu igre.