Saturday, October 3, 2015

jorkširski puding, alias ladnjače


Ladnjača, počesti doručak tokom mog detinjstva, a poslednjeg meseca trudnoće sa Ivonom, svakog, ali svakog jutra... ispade da se na engleskom zove jorkširski puding (Yorkshire Puddings)- hvala Jamie!

Kuća jednako zanosno zamiriše od oba, prosto zato što je recept istovetan, ali skroz isti - ipak se mora priznati da je to pomalo čudno, zar ne?








Jedina razlika je u tome što se za ladnjače koristi obična tepsija, a Englezi jorkširski puding prave u kalupima za mafine. Eto još jednog primera kako ne umemo da se dobro dizajniramo, nikako nam to baš ne ide...


Trebaće vam:



  • 4 jajeta
  • 2dl mleka
  • 200g brašna
  • prstohvat soli
  • ulja




U ovećoj zdeli dobro ulupate jaja, dodate mleko, so i prosejano brašno, da ne bi bilo grudvica.



Ako pravite englesku varijantu, obavezno pogledajte Džejmijev video, ima sjajan trik za razlivanje ulja po odeljcima u tepsiji za mafine.





Ako pravite ladnjaču, prosto nauljite tepsiju, izlijete smesu i odgore prošarate sa malo ulja.





Peče se u rerni na 170°C jakih pola sata.






Jorkširski puding poslužismo sa čajem iz engleskog porcelana, ladnjaču sa belom kafom iz šoljica koje sam nasledila od svoje prabake Draginje - baš kako im i sleduje...