Kažu da je dobro deci nešto ukinuti i time kod njih indukovati pojavu želje. Kažu i da moderni roditelji to ne umeju, preumorni su pa su i prepopustljivi. Nekad život sam po sebi ukida svašta, pa onda ne želimo da mu u tome još pomažemo... tako svašta nešto mi se motalo po glavi kad sam konačno dobila kulinarku dećiju (pubertetsku, ali i to se računa, zapravo boduje i više) želju: jede mi se spanać sa jajima. A to još od deteta koje o-bo-žava meso, a ako budemo jeli jaja, znači nema omiljenog mesa sledeća četiri dana. Kažem ja da je ova dijeta čudo - zaželiš čak i ono za šta ni sanjao nisi da bi mogao ikad biti željan.
Danas je prvi dan trećeg ciklusa od po 4 dana un-dijete, kad se jedu proteini - dakle jaja. I spanać sa njima, i malo povrća skrivača, što bi rekla naša blogerka Dubravka - Džoli koja postuje iz Australije, misleći na povrće koje izmiksa i ubaci u jelo, ne bi li decu hranila zdravije. Ovaj put skrivači opet bili karfiol i vrganji. Kad se samelju daju savršeno kremastu teksturu jelu i divan ukus. A od onoga što je preostalo ispala je savršena baza za supu.
Po receptu iz koga sam dobila ideju, spanać se zgusne pavlakom za kuvanje i parmezanom, a kako pravila un-dijete to ne dopuštaju, skrivači su izvanredno odradili stvar.
Potrebni sastojci:
- 1 kg spanaća
- 200 g šampinjona
- 1 crni luk
- 2 kašike ulja
- 3 čena belog luka
- pola glavice karfiola
- 10 g suvih vrganja
- so, biber, peršunov list, muškatni orah
Karfiol i vrganje skuvati, pa izmiksati. Začiniti po ukusu.
Luk i beli luk izdinstati na malo ulja, dodati šampinjone isećene na listiće i dinstati dok ne porumene.
Spanać oprati, skuvati, iscediti i iseckati.
Dodati spanać u dinstane pečurke, a zatim u to umešati mleveni karfiol i vrganje.
Začiniti sa pola kašikice mlevenog muškatnog oraha, soli i bibera po ukusu. Ja u svako jelo u koje mogu dodam peršun zbog njegovog blagotvornog dejstva na mokraćne puteve, koji su opterećeni modernim stresnim životom, pa sam tako i u ovo.
Kad se sve lepo izmeša, naprave se rupe u toj smesi i u svaku se razbije po jedno jaje. Posoli se malo odgore.
Jelo se zapeče u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, dvadesetak minuta. Ovaj put sam ga pekla nešto duže, jer sam se zanela nekim drugim poslom. Preporučljivo je pogledavati u rernu, bude veoma lepo kada žumanca ostanu pomalo rovita.
Ovaj post šaljem Mariji koja piše divan blog Mirisna teka, i koja je kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., ovog meseca izabrala muškatni orah za temu igre.
Divno! Ja volim spanać u svakom obliku i uz sve dodatke ali uz ovo je najbolje!:)
ReplyDelete