Thursday, March 3, 2016

brokoli proja



Osmi četvorodnevni ciklus un-dijete nas vodi u susret proleću i sve smo vitkije.(!!!) Ovo je super dijeta, u stvari način ishrane - nisi nikada gladan, a inspirisan si svakodnevno da planiraš i kreiraš neka nova jela, jer je uobičajena hrana uglavnom kombinovama od više vrsta namirnica nego što je ovom dijetom dozvoljeno. 
Danas je opet dan za ugljene hidrate - dakle testo sa povrćem. Plus bi moglo: neka supica, plus neka salatica i neko varivo - tako bi trebalo... samo pomerena nekim, ali baš nepotrebnim glupostima, nisam imala snage za nabavku...





U frižideru - naravno brokoli i malo luka. A taman sam objavila hrpu recepata sa brokolijem, jer se završio krug kuvarigrice Ajme koliko nas je... kome sam bila domaćica - ali, pa šta. Brokoli uvek može još na neki način. Krenula sam da napravim Petrinu pitu koja me mami otkako mi ju je poslala, samo baš nije bio dan, ko što rekoh - sve se nešto izmicalo. Ionako nevična testu ovo je baš krenulo naopako. Ne sećam se kad je poslednji put nešto od hrane završilo u kanti... e pa ovo testo jeste... što je uzrokovalo kašnjenje na posao i tako još nešto gluposti - nije mi baš bio dan, kao što rekoh. A ručak se morao pripremiti, i bio je pripremljen... i bio je sasvim ukusan.

Evo ga: mix fila od Petrine pite i testa za posnu proju, pa sve u gusanom tiganju - rekoh vam: sasvim dobar lagani ručak.




Sastojci:

  • 100 g palente
  • 100 g belog brašna
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 200 ml tople vode
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašikice soli
  • dva crvena luka
  • pola kese smrznutog brokolija
  • maslinovo ulje - još kašika, dve
  • aćeto balzamiko

Rernu zagrejati na 200°C.

Pomešati brašna sa solju i praškom za pecivo.
Dodati ulje i vodu, dobro izmešati - recimo viljuškom. Izliti u blago nauljen tiganj.



Brokoli kratko prokuvati na pari.
Luk iseći na rezance i dinstati na ulju, na jačoj vatri do ivice da zagori, ali paziti da ne pregori - uz često mešenje, pa uliti kašiku aćeta, posoliti i pobiberiti. 

Preko izlivene smese brašna, u tiganj preliti pržen luk, pa preko toga kuvan brokoli. Staviti u rernu da se zapeče. Za oko pola sata je gotovo.












3 comments:

  1. Divan recept! ♥ Brokoli i karamelisan luk obožavam, pa je ova proja skroz po mom ukusu!

    ReplyDelete
  2. Proja izgleda fantastično.Voplimo brokoli i pravimo svašta pod njega ali eto proju još nikad.Hvaal

    ReplyDelete
  3. Eto, ii meni se sasvim slučajno desilo da ovo iskombinujem...drago mi je da ti se svidelo.

    ReplyDelete