Monday, March 7, 2016

skuša sa panzanella salatom



Još jedan mesni dan un-dijete - ovaj put posvećen skuši koja je to poduže čekala čučeći u zamrzivaču - a uz to jedan tako čudesan dan. Nevažni su detalji, a i zaboraviće se očas - neka bude čudnjikavo obična večera jednog ovakvog zapravo običnog dana sa čudesno mirnim neugodnim razgovorima, čudesno umirenim uobičajenim strepnjama i čudesno mirnim pogledom na ono što bi me koliko juče rastuživalo, rasturalo možda čak... lepo je u najavi - konačno!!!, osećam miris proleća, a za njim, sad već znam... doći će i leto, a leto je lepo.



Razgovarala, razmišljala, pisala, zamolila; bila u nabavci, dobila mail dok sam bila na kasi (eto načina da te gužva u samoposluzi razveseli čak, davanjem vremena da se posvetiš nečijim rečima upućenim tebi); opet smišljala, osetila, pa predložila; skuvala ručak, ručala sa Iv; pripremila nastavu; čekala odgovor; otrčala do škole, održala časove - opet se pitala gde li su nam deca zaturila radoznalost - ne sva, srećom!;  dotaljigala se nekako kući kroz gradsku vrevu, čitala usput čak; pričala sa drugaricom od busa do kuće... i za večeru spremala skušu i toskansku salatu, večerala sa moje dve milice - eto dana. Dok se mart ne zauka u proleće, biva da bude tako pun svega, a još uvek neobojen baš skroz...




Ovo je panzanella salata ili panmolle - kažu za Toskanu uobičajeni način da se pomeša sočni paradajz i hrskavi hleb. Obično se pravi leti - izgleda da sam baš željna leta... a ima li ko nije?
A način je neobično ukusan: hrskavi nauljeni hleb i sočni paradajz, spojeni prelivom od belog luka - savršeno!


Sastojci:


  • 3 skuše
  • 3 parčeta kukurunog hleba
  • 300 g čeri paradajza
  • 6 češnjeva belog luka
  • jedan srednje veliki crveni luk
  • 150 g rukole
  • 3 kašike aćeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašika ruzmarina
  • so, biber

Rernu ugrejati na 200°C.

U očišćene skuše utrljati so i ruzmarin, pouljiti blago maslinovim uljem i uviti u foliju.



Hleb iseći na kockice ivice oko 2 cm, posoliti, pobiberiti i poprskati maslinovim uljem. Peći u rerni desetak minuta, pa ponovo malo poprskati maslinovim uljem kad se izvadi iz rerne.

Ribu u foliji peći oko pola sata.

Paradajz poloviti, pa posoliti da ispusti sok.

Samleti beli luk, pomešati sa maslinovim uljem i aćetom, pa umešati u paradajz. Dodati rukolu, luk isckan na polumesece i prženi hleb.

Dok se napravi salata i skuša je gotova. Isfiletira se, ili ne, i posluži sa salatom.


Recept pronađen na sajtu gde svega ima.





4 comments:

  1. Volim skuse! Ima i kod nas salatu koja kombinuje paradajz i hrckav hleb, zapravo dvopek od jecma! Evo kakohttp://kuvaricagr.blogspot.gr/2014/09/salata-sa-sa-dvopekom-od-jecma.html

    ReplyDelete
  2. Nama skuša i nije bila najomiljenija riba do sada, zato je i čučala ovoliko u zamrzivaču. Ali na ovaj način pripremljena nam se baš svidela. Njen je ukus neutralan, pa se divno složio sa punim ukusom salate. Verujem da je sa dvopekom od ječma ova salata isto izvrsna. Hvala za predlog, isprobaću ga sigurno!

    ReplyDelete
  3. Sve mi se sviđa, ja bih kod tebe na ručak.. Mirišljava riba i osvežavajuća salata, mljac! ♥

    ReplyDelete
  4. Pa... da znaš da ti nije loša ideja. Dakle, poziv je otvoren! Pa kad budeš imala vremena i želje da preveslaš preko Beograda...ja sam na Kosi. Dobro mi došla! A ovo je ispalo uistinu ukusno, nije da se hvali, a malo se i hvalim.

    ReplyDelete