Ti u sve trpaš suve šljive - kaže mi dete. Ok, onda ćemo ovako - pola obično, pola sa utrpanim šljivama. Kad čeljad nije besna, kuća nije tesna... ispade odličan prilog (-dva)za Božićnu trpezu. Ili ipak nećemo sa šljivama... jer ih nemamo (ne mogu da verujem). Brusnice onda.
Kad budem bogat, izgradiću najveći i najbolji hotel i ceo će mi se svet diviti - kažu da je maštao Džon Jakov Astor iz sela po imenu Valdorf, nedaleko od Hajdelberga. A onda se iselio u Ameriku, obogatio se i poslovno bajkovitih tridesetih godina prošlog veka, izgradio Valdorf Astorija hotel u Njujorku. Pa zaposlio Oskara Čirskog da mu bude šef kuhinje. U priču se onda ušetala supruga industrijalca Vanderbilta, koja je za svoju dobrotvornu zabavu tražila nešto novo...
Potrebni sastojci:
- 200 g nakiselih jabuka
- kašika soka od limuna
- 150 g korena celera
- 4 kašike majoneza
- 150 g krupno seckanih oraha
- nekoliko listova zelene salate
Jabuke se iseckaju na kockice i pospu sokom od limuna.
Celer izrendati, pomešati sa jabukama i majonezom.
Ostaviti da odstoji oko sat, pa pred služenje umešati seckane orahe.
A sad sa dodatkom:
- koren celera
- 2 jabuke
- malo limunovog soka
- šaka suvih šljiva ili brusnica ili suvih kajsija
- šaka seckanih oraha
- 3 kašike majoneza
- 3 kašike jogurta
- 1 kašika seckanog vlasca
- (a može i šaka belog grožđa)
Odlična salata!
ReplyDeletep.s. možda su ti sakrili šljive ;))
Salata je stvarno vrhunska - ništa lakše, a divan ukus. Zamisli da mi nije ni na pamet palo da bi ih mogli sakriti, a mogle bi, kakve su ugursuzi.
ReplyDelete