Friday, January 6, 2017

valdorf & valdorf sa dodatkom



Ti u sve trpaš suve šljive - kaže mi dete. Ok, onda ćemo ovako - pola obično, pola sa utrpanim šljivama. Kad čeljad nije besna, kuća nije tesna... ispade odličan prilog (-dva)za Božićnu trpezu. Ili ipak nećemo sa šljivama... jer ih nemamo (ne mogu da verujem). Brusnice onda.





Kad budem bogat, izgradiću najveći i najbolji hotel i ceo će mi se svet diviti - kažu da je maštao Džon Jakov Astor iz sela po imenu Valdorf, nedaleko od Hajdelberga. A onda se iselio u Ameriku, obogatio se i poslovno bajkovitih tridesetih godina prošlog veka, izgradio Valdorf Astorija hotel u Njujorku. Pa zaposlio Oskara Čirskog da mu bude šef kuhinje. U priču se onda ušetala supruga industrijalca Vanderbilta, koja je za svoju dobrotvornu zabavu tražila nešto novo...






Potrebni sastojci:


  • 200 g nakiselih jabuka
  • kašika soka od limuna
  • 150 g korena celera
  • 4 kašike majoneza
  • 150 g krupno seckanih oraha
  • nekoliko listova zelene salate
Jabuke se iseckaju na kockice i pospu sokom od limuna.
Celer izrendati, pomešati sa jabukama i majonezom.
Ostaviti da odstoji oko sat, pa pred služenje umešati seckane orahe.


A sad sa dodatkom:

  • koren celera
  • 2 jabuke
  • malo limunovog soka
  • šaka suvih šljiva ili brusnica ili suvih kajsija
  • šaka seckanih oraha
  • 3 kašike majoneza
  • 3 kašike jogurta
  • 1 kašika seckanog vlasca
  • (a može i šaka belog grožđa)
Postupak je sličan - jasno je.








2 comments:

  1. Odlična salata!
    p.s. možda su ti sakrili šljive ;))

    ReplyDelete
  2. Salata je stvarno vrhunska - ništa lakše, a divan ukus. Zamisli da mi nije ni na pamet palo da bi ih mogli sakriti, a mogle bi, kakve su ugursuzi.

    ReplyDelete