Obrok koji se lako priprema i brzo smaže, a od namirnica koje najčešće uvek imamo u kući. Odličan ručak drugog dana un-dijete. A golica ovom jelu dodaje tako divnu notu i tako prijatno krcka...
Moja treća sreća i ja smo danas otvorile sezonu vožnje bicikla na Adi. Kasno, doduše, već je polovina juna. Moram priznati da sam posle te vožnje zaspala iscrpljena. Došla su takva vremena - velike iscrpljenosti od svega. Ali smo zato, opet izvrsno ručale! Još uvek postoji snaga za lagani ples po kuhinji. A bicikl će, kao i svih godina ranije, odraditi svoje za ostalo. Zategnuće mišiće i osnažiće duh.
Upotrebljeni sastojci:
- 4 veće tikvice
- oko pola kg krompira
- 3 luka
- pola čena belog luka
- 3 kašike golice - bundevinog semena
- 2 kašike suvog origana
- 2 kašike suvog peršunovog lista
- pola šolje maslinovog ulja
- soli i bibera po ukusu
Tikvice se iseku na trake.
Ako imate vremena (kao što ja nisam imala), posolite ih i dopustite da otpuste sok. Iscedite, pa ih tako ređajte. Dobićete hrskavije jelo. Mada, i ovako je bilo izvrsno.
Dakle, tikvice se iseku na trake, a krompir na šnite.
Luk i beli luk se iseckaju pa prodinstaju dok ne počnu da karamelizuju. Pospu se po dnu vatrostalne posude. Slobodno možete staviti i više luka, ako ga volite. Ja sam ga seckala na kockice, ali može i na trake.
Potom se ređaju naizmenično trake tikvica i ploške krompira.
Kad se ispuni cela posuda, kuhinjskom penzlom (ili kako god li zovete četkicu za premazivanje kolača) se po povrću rasporedi, tj. premaže mešavina ulja sa suvim začinskim travama. I sve se pospe golicom. Obilno!
Umesto golice, sasvim sigurno je dobro i sa pinjolama i pestom, makar tako kažu na blogu na kom sam i dobila inspiraciju za ovo jelo.
Peče se u rerni na 200°C pokriveno oko pola sata i još petnaestak minuta otkriveno.
Ovo izgleda zaista ukusno mljac...
ReplyDeleteVolim ovakva jela... bogata izgledom i okusom!
ReplyDeleteJa sam svejed, nisam vegetarijanac, niti sam vegan, ali da pitaš moju mamu, ona bi ti rekla suprotno! Eto, i ja i Mr. M. toliko obožavamo povrće da se u našoj kući životinjski proteini dosta rijetko jedu. I baš mi je ovako nešto trebalo s omiljenim mi tikvicama da malo obogatim trpezu! Super opis postupka i skoro da mi miriše kroz ekran!
ReplyDeleteJa sve gledam te tekst te slikice ne bih li otkrila šta je golica :). Nisam jošnikad čula taj naziv za semenke bundeve . Jelo mi izgleda jako lepo u svoj svojoj jednostavnosti
ReplyDeleteMmm, ovo mora da je prefino! Nisam vegetarijanac ali obožavam ovakva lagana jela od povrća, meso mi uz njih uopšte ne fali. :)
ReplyDeleteBravo za recept. Ja sam koristila tvrdo bareni mladi krompir da bi bilo brze i ispalo je odlicno! Toliko da je jeo cak i moj decak od godinu dana.
ReplyDeleteIzuzetno mi je drago da vam se jelo svidelo, a posebno što je i bebiron uživao. Još uvek se sećam kako bi moja najstarija ćerka, koja se na jesen udaje, uživala u jelima koja sam joj kao mlada mama i kuvarica početnica pravila.
Delete