Sunday, February 11, 2018

kuglof sa slaninom i lešnicima



Otkako sam se navukla na pečenje kuglofa imam želju da napravim i sve kuglofe za koje su divne kuglof majstorice iz Sremskih Karlovaca stavile recept na sajt svog udruženja za očuvanje tradicije pečenja kuglofa - Karlovački kuglof. Ovim receptom započinjem niz od 16 karlovačkih kuglofa.








I sad... ne bih znala da objasnim šta se tačno desilo u mojoj kuhinji juče. Došla mi je kuma na vikend, što znači da priči kraja nije bilo te večeri. A ujutro sam ustala kao i obično, baš rano. I isto tako, kao i obično, izela sam recept i krenula da merim sastojke. Vrlo sam poslušna po tom pitanju... Kako mi se činilo da će biti previše da u kuglof stavim 300 g slanine, reših da napravim pola mere. I izmerih pola mere, ali se nije dalo tako... nešto nisam umela da se snađem sa receptom čija je slika niže u postu, pa je za ono što je na fotografijama bilo potrebno sledeće:




  • 1 kesica suvog kvasca
  • 150 g suve slanine, iseckane na tanke prutiće
  • malo soli
  • kašikica šećera
  • 70 g putera
  • 70 g lešnika
  • 100 g speltinog brašna
  • 200 g belog brašna
  • 1 jaje
  • mlake vode koliko da se testo zamesi



Kalup za kuglof se premaže puterom i pospe prezlom.

Slanina se isecka na prutiće ili kockice, pa se proprži da ispusti višak masti. Onda se dobro procedi.

Lešnici se iseckaju i jedna trećina se ostavi sa strane. E sad, ja sam potpuno smetnula sa uma koliko je ukusnije kad se lešnici prethodno proprže. Tako sam ih sirove stavila u testo. I ovako je kuglof bio sasvim, ali sasvim dobar. 




Deo lešnika koji se ne stavi u testo, stavi se na dno kuglofa. Taj deo se pri pečenju lepo zarumeni i daje onu divnu krckavu strukturu i dodaje ukus prženih lešnika. Sledeći put kad budem pravila ovaj kuglof, sigurno ću staviti pethodno propržene lešnike.

Brašno, so, jaje i kvasac se zamese u glatko testo. Meni je trebalo oko decilitar vode. Postepeno sam dodavala puter, seckanu slaninu i lešnike.



Testo ostaviti da se podigne. Pa ga premesiti, staviti u kuglof i opet ostaviti na toplom da se podigne.

Peći oko pola sata na 200°C. Prvo sam ga pokrila peki papirom da ne porumeni previše.













2 comments: