Kupila sam novi kalup za kuglof za uspomenu na putovanje od koga me je celog života bilo strah - vodila sam decu na ekskurziju. Sad, kad je sve dobro prošlo, mogu da se hvalim kako imam sjajno odeljenje i kako bih mogla da ih vodim do kraja Sveta i nazad. To mogu sada, kad novo putovanje nije na vidiku bar do sledeće godine. Oni koji su ovo radili znaju koliko treba imati sreće, pored velike posvećenosti, puno nespavanja i bazanja po hotelskim hodnicima u prepirci sa pubertetlijama.
Sad kad sam i ovo doživela, u ovim nekim godinama, u kojim malo ko počinje novu rundu u životu, a meni nekako tako pisano, ostalo je da odmeravam odnos onoga što u ovom poslu volim i onoga što mi teško pada. Srećom, eto, ekskurzije su nenadano prevagnule tas onoga što mi se dopada, ipak.
Elem, Češka je postojbina kuglofa, koje oni zovu babovka. Imaju i veoma lepe domaće kalupe - emajlom premazane tučane kalupe za kuglof - san svakog pasioniranog kuglofdžije. Nisam imala dovoljno energije da ga poručujem. Sve sam se nadala naleteću na neki negde. Naleteh na ovaj američki, pa sad i ovaj poznati Nordic Ware kockalone kalup krasi moju kuhinju.
Potrebni sastojci:
- 2 šolje brašna ( 1 šolja je zapremine 240 ml)
- 2 kašikice praška za pecivo
- 1/4 kašikice soli
- 2 veća jajeta sobne temperature (ili tri obična jajeta, kako sam ja stavila)
- 3/4 šolje šećera (180 ml)
- 3/4 šolje jogurta (180 ml)
- korica jednog do dva limuna (kupila sam u Pragu kesicu sa rendanom koricom - jedva čekam da se i kod nas pojavi, jer mi je istinski teško da dođem do neprskanog limuna)
- 1/4 šolje limunovog soka (60 ml)
- 3/4 šolje ulja (180 ml)
- šolja smrznute aronije
Postupak:
- Rernu zagrejati na 170°C.
- Pouljiti i pobrašnjaviti kalup za kuglof.
- Pomešati suve sastojke i prosejati.
- Miksati jaja dva minuta, dok ne pobele, pa dodati šećer i umutiti ga sa jajima.
- Umutiti ostatak mokrih sastojaka.
- Ubaciti suve sastojke i mutiti tek da se dobro sjedini. Ovde je važno da se smesa ne premuti. Umutiti na kraju aroniju. Imala sam smrznute bobice, koje sam onomad dobila od nesuđenih prijatelja (hvala!!!), a koje sam ostavila na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
- Prebaciti smesu u kalup i peći 30-35 minuta, tek da korica zazlati i čačkalica potvrdi da je kolač pečen. Paziti da se ne prepeče.
- Ostaviti da se prohladi u kalupu desetak minuta, pa prevrnuti na žicu da se u potpunosti ohladi.
Ko prati moje postove, zna da ne pravim dva puta isti kolač, jer volim da pronalazim nove recepte, a još uvek nemam poslastičarnicu. Tako mi se neki put desi omaška sa voćem u testu. Ume da padne na dno, ili da uopšte ne upadne u testo, pa ostane na vrhu. Ovde sam zato prvo izlila pola testa, a tek u drugu polovinu stavila aroniju. Ispalo je da je ovo testo prave gustine da se u njega umeša aronija, jer je ostala samo u delu u koji je i umešana. Dakle, može se slobodno slediti recept i voće umešati u celu količinu testa.
Ideju za recept sam pronašla na blogu The View from Great Island.
Ingredients
- 2 cups all-purpose flour
- 2 tsp baking powder
- 1/4 tsp salt
dry ingredients
- 2 large eggs, at room temperature
- 3/4 cups granulated sugar
- 3/4 cup full-fat yoghurt
- zest from 1 or 2 lemons
- 1/4 cup fresh squeezed lemon juice (zest your lemon before juicing!)
- 3/4 cup vegetable oil
wet ingredients
Instructions
- Preheat the oven to 350F
- Butter and flour and a bundt pan.
- Whisk together the dry ingredients and set aside.
- Beat the eggs for 2 minutes until pale and thick. Gradually beat in the sugar.
- Blend in the rest of the wet ingredients and mix well.
- Fold in the dry ingredients and mix just until completely blended. Fold in aronia berries.
- Turn the batter into the pan and bake for 30-35 minutes, until just beginning to turn golden and a toothpick inserted in the centre comes out without wet batter clinging to it. Don't over bake.
- Let the cake cool on a rack for 10 minutes before turning out. I like to flip it over so the rough edge faces up. Let cool completely before dusting with sugar.
Prekrasan je, Kato! Na prvu iznenadi oblik a onda prekrasna unutrašnjost, da znaš da se vidi kako je mekan i fin!
ReplyDelete