kockalone kuglof sa limunom i aronijom - Lemon Aronia Bundt Cake




Najbolji do sada - rekoše mi koleginice danas, za ovaj kockasti kuglof, i to ne zbog oblika. Mek, rastresit, osvežavajuće kiselkastog ukusa, još mlak, stigao je za prvu kaficu na pauzi u školi u kojoj danas nema đaka. Istinski je bilo divno uživati u tome koliko je prijao.







Kupila sam novi kalup za kuglof za uspomenu na putovanje od koga me je celog života bilo strah - vodila sam decu na ekskurziju. Sad, kad je sve dobro prošlo, mogu da se hvalim kako imam sjajno odeljenje i kako bih mogla da ih vodim do kraja Sveta i nazad. To mogu sada, kad novo putovanje nije na vidiku bar do sledeće godine. Oni koji su ovo radili znaju koliko treba imati sreće, pored velike posvećenosti, puno nespavanja i bazanja po hotelskim hodnicima u prepirci sa pubertetlijama.




Sad kad sam i ovo doživela, u ovim nekim godinama, u kojim malo ko počinje novu rundu u životu, a meni nekako tako pisano, ostalo je da odmeravam odnos onoga što u ovom poslu volim i onoga što mi teško pada. Srećom, eto, ekskurzije su nenadano prevagnule tas onoga što mi se dopada, ipak.




Elem, Češka je postojbina kuglofa, koje oni zovu babovka. Imaju i veoma lepe domaće kalupe  - emajlom premazane tučane kalupe za kuglof - san svakog pasioniranog kuglofdžije. Nisam imala dovoljno energije da ga poručujem. Sve sam se nadala naleteću na neki negde. Naleteh na ovaj američki, pa sad i ovaj poznati Nordic Ware kockalone kalup krasi moju kuhinju.








Potrebni sastojci:

  • 2 šolje brašna ( 1 šolja je zapremine 240 ml)
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1/4 kašikice soli
  • 2 veća jajeta sobne temperature (ili tri obična jajeta, kako sam ja stavila)
  • 3/4 šolje šećera (180 ml)
  • 3/4 šolje jogurta (180 ml)
  • korica jednog do dva limuna (kupila sam u Pragu kesicu sa rendanom koricom - jedva čekam da se i kod nas pojavi, jer mi je istinski teško da dođem do neprskanog limuna)
  • 1/4 šolje limunovog soka (60 ml)
  • 3/4 šolje ulja (180 ml)
  • šolja smrznute aronije
Postupak:
  1. Rernu zagrejati na 170°C.
  2. Pouljiti i pobrašnjaviti kalup za kuglof.
  3. Pomešati suve sastojke i prosejati.
  4. Miksati jaja dva minuta, dok ne pobele, pa dodati šećer i umutiti ga sa jajima.
  5. Umutiti ostatak mokrih sastojaka.
  6. Ubaciti suve sastojke i mutiti tek da se dobro sjedini. Ovde je važno da se smesa ne premuti. Umutiti na kraju aroniju. Imala sam smrznute bobice, koje sam onomad dobila od nesuđenih prijatelja (hvala!!!), a koje sam ostavila na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
  7. Prebaciti smesu u kalup i peći 30-35 minuta, tek da korica zazlati i čačkalica potvrdi da je kolač pečen. Paziti da se ne prepeče.
  8. Ostaviti da se prohladi u kalupu desetak minuta, pa prevrnuti na žicu da se u potpunosti ohladi.
Ko prati moje postove, zna da ne pravim dva puta isti kolač, jer volim da pronalazim nove recepte, a još uvek nemam poslastičarnicu. Tako mi se neki put desi omaška sa voćem u testu. Ume da padne na dno, ili da uopšte ne upadne u testo, pa ostane na vrhu. Ovde sam zato prvo izlila pola testa, a tek u drugu polovinu stavila aroniju. Ispalo je da je ovo testo prave gustine da se u njega umeša aronija, jer je ostala samo u delu u koji je i umešana. Dakle, može se slobodno slediti recept i voće umešati u celu količinu testa.




Ideju za recept sam pronašla na blogu The View from Great Island.






Ingredients
    dry ingredients
  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
    wet ingredients
  • 2 large eggs, at room temperature
  • 3/4 cups granulated sugar
  • 3/4 cup full-fat yoghurt
  • zest from 1 or 2 lemons
  • 1/4 cup fresh squeezed lemon juice (zest your lemon before juicing!)
  • 3/4 cup vegetable oil
Instructions
  1. Preheat the oven to 350F
  2. Butter and flour and a bundt pan.
  3. Whisk together the dry ingredients and set aside.
  4. Beat the eggs for 2 minutes until pale and thick. Gradually beat in the sugar.
  5. Blend in the rest of the wet ingredients and mix well.
  6. Fold in the dry ingredients and mix just until completely blended. Fold in aronia berries.
  7. Turn the batter into the pan and bake for 30-35 minutes, until just beginning to turn golden and a toothpick inserted in the centre comes out without wet batter clinging to it. Don't over bake.
  8. Let the cake cool on a rack for 10 minutes before turning out. I like to flip it over so the rough edge faces up. Let cool completely before dusting with sugar.






1 komentar:

  1. Prekrasan je, Kato! Na prvu iznenadi oblik a onda prekrasna unutrašnjost, da znaš da se vidi kako je mekan i fin!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...