Šta uraditi sa jabukama koje nikako da se pojedu, pa krenu da trunu u činiji, onoj na sredini trpezarijskog stola. Prolaziš pored njih i nema puno dileme - spremne su za kuglof, naravno. Nedostaje samo društvo, a kad se ono najavilo, očas posla sam napunila kalup i gurnula ga u rernu.
Upotrebljeni sastojci
- 2 jabuke srednje veličine
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 2 dl jogurta
- 1 dl ulja
- 60 g belog brašna
- 180 g speltinog brašna
- 1 prašak za pecivo
- šolja suvog groždja natopljenog u malo ruma
- 1 kašikica cimeta
- malo limunovog soka
Rernu zagrejati na 170°C. Pouljiti i pobrašnjaviti kalup za kuglof.
Jabuke oguliti i iseckati na kockice. Poškropiti limunovim sokom da ne pocrne.
Umutiti dobro jaja sa šećerom. Mutiti dok se ne dobije svetla penasta masa, pa dodati jogurt i ulje.
Brašna pomešati sa praškom za pecivo i cimetom.
Postepeno dodavati brašno i sve dobro sjediniti mikserom.
Suvo grožđe ocediti od viška tečnosti, pomešati sa jabukama i umešati u smesu ostalih sastojaka.
Peči oko 50 minuta. Po vađenju iz rerne, ostaviti kuglof desetak minuta u kalupu, pa ga prevrnuti na rešetku da se ohladi.
Napraviti glazuru od šećera u prahu i limuna, pa preliti preko ohlađenog kuglofa. Ili ga samo posuti šećerom u prahu.
Recept koji sam pronašla na stranici Karlovački kuglof, sam malo promenila, jer sam želela da vidim kako izgleda kuglof kad se u njega stavi speltino brašno i jer mi je bilo žao da ne stavim obe jabuke koje su čučale nepojedene. Da... i suvog sam grožđa stavila više nego što je u tom receptu, jer ga volim baš.
E sad... kuglof je izuzetno ukusan, samo je malo lepljiv. Možda bi trebalo staviti samo malo manje brašna i malo više praška za pecivo...a možda i ne. Nije nepečen, samo nije od onih što su super sunđerasti iznutra. A ukusan je baš.
Kato, ti si kraljica kuglofa! Prelepo izgleda! :)
ReplyDelete