Wednesday, May 2, 2018

kuglof od speltinog brašna sa jabukama



Šta uraditi sa jabukama koje nikako da se pojedu, pa krenu da trunu u činiji, onoj na sredini trpezarijskog stola. Prolaziš pored njih i nema puno dileme - spremne su za kuglof, naravno. Nedostaje samo društvo, a kad se ono najavilo, očas posla sam napunila kalup i gurnula ga u rernu.





Upotrebljeni sastojci

  • 2 jabuke srednje veličine
  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 2 dl jogurta
  • 1 dl ulja
  • 60 g belog brašna
  • 180 g speltinog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • šolja suvog groždja natopljenog u malo ruma 
  • 1 kašikica cimeta
  • malo limunovog soka






Rernu zagrejati na 170°C. Pouljiti i pobrašnjaviti kalup za kuglof.

Jabuke oguliti i iseckati na kockice. Poškropiti limunovim sokom da ne pocrne.
  
Umutiti dobro jaja sa šećerom. Mutiti dok se ne dobije svetla penasta masa, pa dodati jogurt i ulje.
 
Brašna pomešati sa praškom za pecivo i cimetom. 

Postepeno dodavati brašno i sve dobro sjediniti mikserom.
 
Suvo grožđe ocediti od viška tečnosti, pomešati sa jabukama i umešati u smesu ostalih sastojaka.

Peči oko 50 minuta. Po vađenju iz rerne, ostaviti kuglof desetak minuta u kalupu, pa ga prevrnuti na rešetku da se ohladi.

Napraviti glazuru od šećera u prahu i limuna, pa preliti preko ohlađenog kuglofa. Ili ga samo posuti šećerom u prahu.





Recept koji sam pronašla na stranici Karlovački kuglof, sam malo promenila, jer sam želela da vidim kako izgleda kuglof kad se u njega stavi speltino brašno i jer mi je bilo žao da ne stavim obe jabuke koje su čučale nepojedene. Da... i suvog sam grožđa stavila više nego što je u tom receptu, jer ga volim baš.




E sad... kuglof je izuzetno ukusan, samo je malo lepljiv. Možda bi trebalo staviti samo malo manje brašna i malo više praška za pecivo...a možda i ne. Nije nepečen, samo nije od onih što su super sunđerasti iznutra. A ukusan je baš.






1 comment: