Wednesday, May 2, 2018

venac od sočiva sa karfiolom - Vegan Cauliflower Lentil Bundt



Juče sam otkrila novi kosmos - odškrinuh vrata veganske kuhinje i nabasah na izvrsnost lažnih mesnih štuca. Koje obilje kombinacija povrća koja nam obično ne padnu na pamet - kao ovo: sočivo i karfiol. Naravno, ovo se obično ne pravi u modli za kuglof, ali u tome je i lepota - niko vam ne brani da se igrate.







Ideju za ovu kombinaciju našla sam pretražujući net. Jučerašnja štruca mi je jako prijala sa prilogom od barenog karfiola, da sam danas namerno tražila da li je neko pravio štrucu sa karfiolom. Naravno, sve što zamislimo, već je napravljeno. Meni je to divno, i jako mi prija, ta ogromna količina informacija, koja samo potvrđuje koliko smo raznovrsni. Mislim da svako ovako može mnogo lakše da se pronađe. Naša malena okruženja nas ne ograničavaju onoliko koliko su to nekada umela. Sem ako se sami ne izolujemo, kako to radimo uporno, a to je već suviše tužna i preduga priča za jedan praznični ručak.




Potrebni sastojci:
  • 2 šolje kuvanog sočiva
  • 3 šolje smrznutog ili svežeg karfiola
  • ½ šolje mešanih semenki susama, lana, golice i suncokreta
  • 4 kašike ulja
  • 2 šolje seckanog luka
  • 2 šolje seckane paprike
  • 2 kašike suvog pivskog kvasca u prahu
  • 1 kašikicaa seckanog belog luka
  • 1 kašikica senfa
  • 1 ½ kašikica mlevene dimljene paprike
  • ½ kašikice kima ( ovo sam izostavila jer moja milica ne voli)
  • ¼ kašikica mlevenog bibera
  • ¼ kašikice mlevene ljute paprike
  • šaka čia semenki (opciono)





Skuvati sočivo.

Rernu zagrejati na 190°C.

Dinstati seckani luk i papriku u velikom tiganju desetak minuta, dok ne omekšaju. 

Karfiol samleti tako da bude tri šolje mrvica. Sveži karfiol se samo isecka. Smrznuti sam ipak morala da pustim da se odmrzne, pa sam ga tek onda mella. Ocediti višak vode. Ja ovo nisam uradila - nisam ocedila karfiol. Bilo mi je žao da bacim vodu od povrća, pa sam ubacila šaku čia semenki da pokupi višak vode.

Sve sastojke i sve začine staviti u multipraktik sa noževima i samleti da se sjedini. Ne mleti previše.

Pouljiti kalup za kuglof i posuti semenkama.

Uliti u kalup mlevenu smesu povrće iz multipraktika, poravnati odgore i staviti u rernu.

Peći oko 40 minuta. Po vađenju iz pećnice, sačekati da se prohladi desetak minuta, pa izvrnuti sadržaj iz kalupa. 




Opet sam ovu fejk mesnu štrucu pravila u kalupu za kuglof, jednom malo plićem. tako opet nisam mogla da stavim namaz, koji je izgleda uobičajen na ovakvim jelima. ostavila sam engleski recept u originalu, zanimljivo mi je da u njega ide nešto što se zove liquid smoke - e vala baš svašta. A verujem da se postigne neki efekat roštiljanja. Eto, zaprvo prvomajski recept.






  • 1 Cup Cooked Brown Lentils (1/2 cup dry)
  • 3 Cups Raw Riced Cauliflower
  • 1 Cup Chopped Sweet Onion
  • 2 Cups Chopped Bell Pepper
  • 2 TB Nutritional Yeast
  • 1 Tsp Minced Garlic
  • 1 Tsp Dijon Mustard
  • ½ Tsp Smoked Paprika
  • ½ Tsp Cumin
  • ¼ Tsp Black Pepper
  • ¼ Tsp Chipotle Powder
Ketchup Glaze:
  • ⅓ Cup Unsweetened Homemade Ketchup
  • 1 Tsp Liquid Smoke (I used hickory flavor)



  1. Preheat the oven to 400°F.
  2. To prep: Saute the chopped onion and pepper in a skillet on the stove for a few minutes to soften. Rice the cauliflower in a food processor until you have 3 crumbled cups. Squeeze the crumbles with a towel to release excess water. Cook the lentils according to package and let cool.
  3. In a large food processor combine all the ingredients for the loaf and process until combined (not smooth, just mixed well).
  4. Line a 9x5 loaf pan with parchment paper and press in the loaf mixture into the pan and smooth out the top.








  1. In a small bowl, mix the ketchup and liquid smoke together and then spread it evenly over the top of the pressed loaf.
  2. Bake the loaf in the oven for 40-45 minutes.
  3. Let cool before slicing and serving.










No comments:

Post a Comment