Saturday, August 11, 2018

kolač sa nektarinama - Nectarine Cake with Cinnamon-Nut Topping



Odavno smo dogovorile ovaj sastanak, moja NLP imenjakinja i ja, obe NLP treneri. Činilo se, biće ceo dan dovoljan za ispričati utiske sa trenerskog, ponoviti neke tehnike i tako... Pa, bojim se da sam se preračunala, jer prošlo je za tren. U svemu tome, i plan da napravim ovaj kolač se malo pokarabusio, jer u ovom fenomenalnom kuvaru Cake Keeper Cakes, koji pečem od korica do korica, evo već treću godinu, naišla sam na grešku u receptu... Gde baš danas?






Potrebni sastojci

za toping:
  • 1 šolja šećera plus još jedna kašika šećera - ovo piše u originalnom receptu, ali je očigledno greška, za toping je potrebna samo jedna kašika, a opet... ako kao ja stavite punu šolju, dobićete isto jestiv kolač, samo dosta slađi. Evo zašto se kolači ne prave, posebno ne prave prvi put, dok ste u gorljivoj priči sa nekim koga niste dugo videli. Vrlo je uputno napraviti kolač unapred... aha... i jako lako biti pametan posle...
  • 1⁄2 kašikice mlevenog cimeta
  • 1⁄3 šolje seckanih oraha - ja sam stavila oko 50 g

za kolač:

  • 1 šolja brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1⁄4 kašikice soli
  • 1 šolja šećera
  • 1⁄2 šolje (115 g) putera
  • 2 velika jajeta
  • 1⁄2 kašikice ekstrakta vanile
  • 5 nektarina




Napravite toping:

Podgrejati rernu na 170°C. Podmazati kalup i posuti ga brašnom. Dobro bi bilo koristiti kalup sa pokretnim ivicama, onaj sa kopčom, jer se kolač ipak lepi za kalup.
Pomešati jednu kašiku šećera sa cimetom i orasima... Ostaviti sa strane.



A sad i ostali deo kolača:

Pomešati brašno, prašak za pecivo i so.

Šećer i puter dobro umutiti mikserom, pa u to umutiti jedno po jedno jaje. Umešati brašno.

Presuti smesu u kalup i malo poravnati. U smesu dodati voće. Ja sam stavila nektarine seckane na kriške. Prikačila sam dole i sliku kako je autorka kuvara Cake Keeper Cakes smislila da ovaj kolač izgleda. Nisam ljuštila nektarine i svideo mi se ukus. Ko ne voli koru, neka voće prvo oljušti. Ovaj kolač može da se pravi i sa kajsijama ili šljivama.

Preko voća posuti toping, pa peći oko 50 minuta, dok ne zazlati.
Po vađenju iz rerne ostaviti da se prohladi u plehu, pa obrezati ivice i izvaditi kolač.




Kako ovaj kolač neću praviti uskoro ponovo - ne zato što nije fini, jer istinski jeste, već prosto zato što imam hrpu drugih recepata koje želim da isprobam, a nemam poslastičarnicu - stavila sam i ovu sliku koja pokazuje kako je autorka knjige Cake Keeper Cakes zamislila da kolač treba da izgleda.








For the topping:

  • 1 cup plus 1 tablespoon sugar. I think that this is a mistake in a recipe. Just 1 teaspoon of sugar is enough for the topping. But, the cake is eatable if you put more sugar, too.
  • 1⁄2 teaspoon ground cinnamon
  • 1⁄3 cup walnuts or pecans, finely chopped


For the cake:


  • 1 cup unbleached all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1⁄4 teaspoon salt
  • 1 cup sugar
  • 1⁄2 cup (1 stick) unsalted butter, softened
  • 2 large eggs
  • 1⁄2 teaspoon pure vanilla extract
  • 5 medium ripe nectarines, halved, pitted, and peeled





Make the topping:

1. Preheat the oven to 375ºF. Grease the inside of a 10-inch round springform pan.
2. Combine 1 tablespoon sugar, the cinnamon, and the nuts in a small bowl. Set aside.

Make the cake:

1. Combine the flour, baking powder, and salt in a medium mixing bowl.

2. Combine the sugar and butter in a large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed until fluffy, about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl once or twice as necessary. With the mixer on low, add the eggs one at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition. Stir in the
vanilla. Add the flour mixture, 1⁄2 cup at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition.

3. Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Arrange the nectarines, cut side down, on top of the batter. Sprinkle with the topping. Bake the cake until it is golden and a toothpick inserted in the center comes out clean, 50 to 55 minutes. Let the cake cool in the pan on a wire rack for 10 minutes. Release the sides of the pan and use a large spatula to slide the cake from the pan bottom to a wire rack. Cool completely, cut into wedges, and serve.







No comments:

Post a Comment