Ova je pita veoma specifičnog ukusa jer joj patlidžan daje tu gorkasto ljutkastu notu, a velika količina svežeg peršuna dodaje i miris i karakterističan ukus. Orasi su i ukusni i popravljaju teksturu, jer ih je jako prijatno grickati unutar mekog nadeva od pavlake i patlidžana. A kako se ređaju posebno među kore, ostaju hrskavi.
Odlična pita za radni doručak i dogovor oko boje zidova novog prostora za radionice... Još jedna pita za preporuku... idemo dalje...
Potrebni sastojci:
- kore za pitu, oko pola kile
- oko 1 kg patlidžana
- 50 g oraha
- 50 g mešavine semenki (lan, susam, golica, suncokret) - ovoga može i manje, zavisi ko kako voli
- 4 velika jajeta
- 250 ml kisele pavlake
- prašak za pecivo
- 100 ml ulja
- veza peršuna
- 250 ml kisele vode
- soli, bibera, suvog začina po ukusu i puno peršunovog lista
Patlidžan preseći na pola, posoliti i ispeći u rerni. Pustiti da se prohladi, pa ga iseckati na sitno.
Orahe blago istostirati u tiganju. Semenke samleti. U samlevene semenke dodati iseckane orahe. Ili samo staviti u blender tostirane orahe i pustit da se blenda još sekind dva. orasi ne bi trebali da budu previše sitno isečeni.
Umutiti jaja sa pavlakom, pa u to dodati iseckan patlidžan i peršunov list. Dodati prašak za pecivo i začine po ukusu.
Ređati kao baklavu - red kora premazati uljem, pa posuti mešavinom oraha i semenki, pa red kora premazati nadevom od patlidžana, pa tako dok se ne potroši sav materijal.
Odmah iseći na kocke, zaliti mešavinom kisele vode i ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni za 200°C.
No comments:
Post a Comment