Ovakvu musaku je izmislila moja mama jako davno i pravi mi je godinama, kad god sam na nekom režimu ishrane u kom ne jedem meso ili jaja ili brašno ili... Samo mi je ona obično pravi samo sa krompirom, a ja volim da dodam i tanko naribane kolutiće tikvica...
Upotrebljeni sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 tikvice
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- šolja sojinih ljuspica
- začinsko bile: peršun, ruzmarin,čubar
- maslinovo ulje
- gustin
- sojino mleko
Krompir se oljušti i iseče na tanke pljoške. Ja ga ne kuvam pre stavljanja u musaku, jer tako više volim, iako se duže peče.
Tikvice se izribaju na tanušne kolutove. Ne volim da ih solim i ostavljam da ispuštaju vodu - ovako zadrže svoju slast i ne budu vodenaste.
Sojine ljuspice se preliju vrelom vodom i puste se oko pola sata da se natope.
Luk se izdinsta na ulju, pa se na njega dodaju potopljene sojine ljuspice i dinstaju se kao što biste dinstali meso za musaku. U ovo se doda iseckan beli luk i začinsko bilje. Posoli se i pobiberi po ukusu.
Vatrostalna zdela se premaže uljem, pa se ređaju slojevi: krompir, dinstani luk sa sojinim ljuspicama, pa tikvice. Tako dva sloja i na kraju odgore sloj krompira, koji se dodatno poulji.
Peče se u rerni, ne posebno vrućoj - oko 190°C, prvo pokriveno peki papirom, ili ako imate, sa vatrostalnim poklopcem preko zdele. Kad je sav krompir smekšao, musaka se otklopi, prelije mešavinom gustina i sojinog mleka, začinjenom po ukusu i sve se vrati u rernu da se dodatno zapeče.
No comments:
Post a Comment