Saturday, November 24, 2018

musaka sa sojinim ljuspicama



Ovakvu musaku je izmislila moja mama jako davno i pravi mi je godinama, kad god sam na nekom režimu ishrane u kom ne jedem meso ili jaja ili brašno ili... Samo mi je ona obično pravi samo sa krompirom, a ja volim da dodam i tanko naribane kolutiće tikvica...






Upotrebljeni sastojci:



  • 1 kg krompira
  • 2 tikvice
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • šolja sojinih ljuspica
  • začinsko bile: peršun, ruzmarin,čubar
  • maslinovo ulje
  • gustin
  • sojino mleko



Krompir se oljušti i iseče na tanke pljoške. Ja ga ne kuvam pre stavljanja u musaku, jer tako više volim, iako se duže peče.
Tikvice se izribaju na tanušne kolutove. Ne volim da ih solim i ostavljam da ispuštaju vodu - ovako zadrže svoju slast i ne budu vodenaste.

Sojine ljuspice se preliju vrelom vodom i puste se oko pola sata da se natope.

Luk se izdinsta na ulju, pa se na njega dodaju potopljene sojine ljuspice i dinstaju se kao što biste dinstali meso za musaku. U ovo se doda iseckan beli luk i začinsko bilje. Posoli se i pobiberi po ukusu.



Vatrostalna zdela se premaže uljem, pa se ređaju slojevi: krompir, dinstani luk sa sojinim ljuspicama, pa tikvice. Tako dva sloja i na kraju odgore sloj krompira, koji se dodatno poulji.

Peče se u rerni, ne posebno vrućoj - oko 190°C, prvo pokriveno peki papirom, ili ako imate, sa vatrostalnim poklopcem preko zdele. Kad je sav krompir smekšao, musaka se otklopi, prelije mešavinom gustina i sojinog mleka, začinjenom po ukusu i sve se vrati u rernu da se dodatno zapeče.












No comments:

Post a Comment